Cafeaua, antidot pentru ochii obositi. Vezi ce trebuie să faci:

Ți-au obosit ochii de prea mult efort și trebuie să copntinui treaba? Nu-i nimic, cafeaua se pare că este soluția perfectă.

O echipa de oameni de stiinta din patru tari a descoperit primele dovezi stiintifice ca miscarile oculare rapide isi incetinesc frecventa atunci cand organismul este obosit.

“Aceste rezultate sunt importante, deoarece ochii nostri trebuie sa se miste rapid pentru a capta informatii noi”, a spus coordonatorul acestui studiu, dr. Nicholas Gant, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda citat de medlive.hotnews.ro

“Dar exista speranta pentru bautorii de cafea, deoarece aceste tulburari vizuale pot fi prevenite prin consumul de cofeina”, a mai spus el. In cadrul studiului, au fost efectuate in laborator exercitii pe bicicleta timp de trei ore, dupa care controlul cerebral al sistemului vizual a fost testat cu ajutorul camerelor specializate in urmarirea ochilor.

“Este remarcabil faptul ca oboseala picioarelor incetineste miscarea ochilor. Acest lucru ar putea foarte bine sa fie motivul pentru care biciclistul obosit nu vede niciodata autobuzul care vine”, a opinat specialistul.
Un dezechilibru neurochimic cauzat de efort fizic intens pare sa se raspandeasca in sistemele de control ale creierului. Dar, o doza modesta de cofeina ar putea restabili echilibrul chimic, ajutand semnalele de la creier sa ajunga la ochi.

“Cantitatea de cofeina pe care am administrat-o in timpul exercitiului a fost echivalentul a doua cesti de cafea. Nu am observat nici un fel de efect cu o bautura placebo decafeinizata “, a mai precizat Gant.

“Interesant este ca zonele creierului care proceseaza informatii vizuale sunt rezistente la oboseala. Ele sunt caile care controleaza miscarile ochilor ce par a fi veriga noastra cea mai slaba”, a adaugat el.

Echipa a investigat efectele pe care le au asupra fenomenului medicamentele psihiatrice utilizate pentru tratarea pacientilor cu niveluri anormale ale acestor neurotransmitatori, mai noteaza agentia de presa Xinhua.

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply