6 lucruri care te pot scăpa de cancer, dezvăluite de un medic oncolog din România

(Last Updated On: June 14, 2017)

Doi români din zece îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, arată un studiu al Ministerului Sănătăţii, dar o serie de obiceiuri pot reduce riscul apariției acestei boli, susține medicul clujean, Dan Eniu.
„Putem lupta împotriva acestui flagel în ascensiune prin modificarea stilului de viaţă şi prin colaborarea cu specialiştii în domeniu. Secretul stă în informare: un om informat este un om puternic”, susține conferenţiarul universitar doctor, Dan Eniu, citat de adevarul.ro

Renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool, mişcarea fizică zilnică, alimentația potrivită, reducerea stresului, evitarea expunerii brutale la soare sunt câțiva factori care reduc riscul apariției cancerului, spune doctorul Dan Eniu.

La iniţiativa Comisiei Europene a fost adoptata Codul European împotriva Cancerului care conţine 12 puncte:

1.Nu fumaţi. Nu utilizaţi nicio formă de tutun.
2.Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniţi politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.
3.Luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
4.Fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi. Limitaţi perioadele de timp petrecute stând aşezat.

5.Adoptaţi o dietă sănătoasă: consumaţi din abundenţă cereale integrale, leguminoase, legume şi fructe. limitaţi alimentele bogate în calorii (alimente cu conţinut crescut de grăsimi sau zahăr) şi evitaţi băuturile îndulcite. evitaţi carnea prelucrată; limitaţi carnea roşie şi alimentele cu un conţinut ridicat de sare.
6.În cazul în care consumaţi alcool de orice fel , limitaţi-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.

7.Evitaţi expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizaţi produse de protecţie solară. Nu utilizaţi aparate de bronzat.
8.La locul de muncă, respectaţi instrucţiunile privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanţele cancerigene.

9.Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
10.Pentru femei: alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteţi, alăptaţi-vă copilul. Terapia hormonală de substituţie (THS) creşte riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer. Limitaţi utilizarea THS.
11.Asiguraţi participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru: hepatita B (pentru nou-născuţi) virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
12.Participaţi la programele organizate de screening pentru cancer: colorectal (la femei şi bărbaţi) mamar (la femei), de col uterin (la femei).