ANPC: O parte din laptele de pe piața din România conține untură de porc. Vezi cum îți dai seama dacă laptele este falsificat:

(Last Updated On: February 10, 2016)

Falsificarea alimentelor pentru un profit mai mare a devenit o industrie. Greu de imaginat că doar câțiva inspectori pot controla procesul tehnologic de la mii de fabrici și făbricuțe din industria alimentară. De acest lucru profită falsificatorii de alimente.
Un studiu recent realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a scos la iveală lucruri tulburătoare despre laptele din România.
45% din laptele care este vândut în magazinele de la noi din țară este neconform. Acesta conține sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf, etc., anunță sibiunews.net și preluat de activenews.ro.

[ads1]

În urma testelor făcute de ANPC la nivel național s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale – au conținut greșit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi și cu alte substanțe.

“Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obțin 11 litri de produs care vor fi vânduți, deci un profit mai mare. La cantități de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus”, precizează Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Așa cum susțin specialiștii, alte substanțe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale și seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc și emulgatori. Această metodă se folosește pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.

[ads2]

“Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul și gustul sunt ale grăsimii adăugate”, dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai folosește sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.