Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: „Zaharul cere zahar”. Zaharul actioneaza ca un drog la nivelul creierului

(Last Updated On: February 15, 2016)

Zahărul este ca un drog și poate provoca dependență, avertizează nutriționiștii. Zaharul activeaza aceiasi receptori din creier pe care ii stimuleaza si drogurile, declanseaza productia de dopamina, hormonul care produce placere, iar creierul incepe sa ceara si mai mult.

“Poate sa creeze o foarte mare dependenta fiind asemanatoare cu drogurile cum ar fi de exemplu cocaina pentru ca practic merg si se aseaza pe aceiasi receptori ca si drogurile in creierul nostru”, spune Marie Vranceanu, medic nutritionist, pentru stirileprotv.ro

[ads1]

“Zaharul cere zahar. In momentul in care bagi 6 lingurite de zahar intr-un pahar de suc, creste mult glicemia, apare hormonul insulina, care scade glicemia numai ca o scade sub nivelul de baza si atunci pe acel fundal de hipoglicemie tu vrei din nou zahar”, spune si dr. Mihaela Bilic, Nutritionist.

gnngnggngnfedeecce

Nutritionistii recomanda sa evitam sucurile carbogazoase si produsele degresate. De exemplu o singura doza de suc carbogazos va furnizeaza cantitatea necesara de zahar pentru 2 zile. Iar in ceea ce priveste produsele degresate, de fapt grasimea este inlocuita cu zahar si sare, care se transforma in organismul nostru tot in grasime.

[ads2]

Organizatia Mondiala a Sanatatii le recomanda adultilor sa consume 25 de grame de zahar pe zi, iar copiilor maximum 15 grame. Vorbim aici doar despre zaharul din produsele procesate, care e de fapt un sirop de fructoza.