Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Chiar avem impresia ca gainile crescute eco/bio nu sunt hranite intensiv?”

(Last Updated On: February 29, 2016)

Medicul nutriționist 1376_987644887957815_5048380946651130695_nMihaela Bilic a postat pe pagina sa de Facebook o analiză asupra ouălelor de la găini crescute în regim intensiv.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic : Cine a fost mai intâi, oul sau gaina?
Daca filozofii sunt incurcati in aceasta dilema, pentru nutritionisti e mai simplu: oul, dar nu in fiecare zi:) Pentru ca asa a lasat ea, Natura, mersul firesc al lucrurilor. O gaina nu poate face decat un ou pe zi iar iarna e pauza in productie. Da, am uitat cu totii, oul e un aliment de sezon!

[ads1]

Rar gasim intr-un produs asa o concentratie de nutrienti de prima clasa, asa cum gasim in ou. Si care e materia prima din care gaina il fabrica? Cateva boabe si graunte, malai si tarâte, iarba si radacini, vreo insecta, resturi si firimituri din gospodarie. Ce miracol este viata, sa poata fi sintetizat un ou din asa lucruri banale!

Din pacate ritmul naturii este insuficient pentru ritmul alert si nevoile societatii, asa ca gainile sunt nevoite sa produca oua intensiv, cate 2-4/zi. Cum se poate obtine asta? Fiind hranite intensiv. O gaina nu stie sa faca oua de proasta calitate, insa nu e natural sa faca mai multe oua intr-o zi. Daca tot sfidam ritmul naturii, mi se pare o ipocrizie sa facem atata caz pentru crestera intensiva a animalelor. Chiar am fi dispusi sa nu avem oua in fiecare zi? Sau chiar avem impresia ca gainile crescute eco/bio nu sunt hranite intensiv?

[ads2]

Ca sa fii competitiv, ca sa ajungi pe raftul supermarket-ului iti trebuie productie, eficienta, volum, randament. Aceste lucruri nu se obtin respectand ritmul naturii. Iar noi nu prea mai avem alternativa.

Va fi un privilegiu sa poti manca produse crescute neintensiv. Va fi un lux sa ai pe masa oua sau carne de la animale hranite ca pe vremuri, natural. Si probabil ultima fiță in materie de nutritie ar fi sa vedem scris pe ambalaj nu ce contine un produs, ci tipul de hrana pe care l-a primit animalul de la care provine.

Pentru ca sloganul “esti ceea ce mananci” este valabil si pentru ele, prietenele noastre necuvântatoare!