Medicul Nutriționist Mihaele Bilic: „Vai de sanatatea noastra!” Porumbul și inul vor fi înlocuiți cu uleiul de palmier?

(Last Updated On: July 11, 2016)

Medicul Nutriționist 1376_987644887957815_5048380946651130695_nMihaele Bilic a revenit în această seară cu o postare pe contul său de Facebook în care atrage atenția asupra deciziilor din industria alimentară pentru creșterea eficienței calorice care afectează sănătatea oamenilor.

Mihaela Bilic: Eficienta calorica e paguboasa pentru sanatate
Cum sa hranesti ieftin cat mai multi oameni? O provocare careia industria alimentara trebuie sa-i raspunda. Suntem miliarde pe o planeta care, cu siguranta, nu a devenit nici mai mare, nici mai fertila. Solutii insa exista, se cultiva plante care au randament caloric mare, fara a tine seama de valoarea lor nutritiva.

Iata un calcul pragmatic care ar trebui sa ne dea fiori, o comparatie intre porumb, in si uleiul de palmier.
Porumbul este o planta usor de stimulat cu ingrasaminte, apa si pesticide, dă o productie de 10 tone/hectar, echivalentul a 40 milioane de calorii ce pot hrăni 50 de persoane timp de 1 an.

Inul, o planta mult mai valoroasa ca nutrienti, nu poate fi crescuta intensiv, e distrusa de irigatii iar productia abia atinge 20-25 chintale/hectar, echivalentul a 13 milioane calorii ce ajung doar pentru 13 persoane/an, adica de 3 ori mai putin decat boabele de porumb.

Hectarul de palmier produce 6 tone ulei, echivalentul a 55 milioane calorii din care se hranesc 70 persoane timp de 1 an.

Din acest calcul absurd castigatorul detasat este uleiul de palmier, asa ca nu va intrebati de ce apare tot mai des ca ingredient in mancarea voastra.

Iar daca mamaliga cu care au crescut bunicii nostri e perimata ca imagine iar campurile albastre de in în floare nu mai exista demult, nu ne ramane decat grasimea vegetala saturata din palmierii care nici macar nu cresc la noi:(
Vai de sanatatea noastra!