Tiberiu Bratu, chirurg român: „Degeaba le spun tinerelor că mai bine sunt albe şi sănătoase decât bronzate şi cu melanom“

(Last Updated On: July 12, 2017)

Tiberiu Bratu, chirurg plastician, întâlnește în clinica sa, pacienți cu probleme ce nu țin doar de înfrumusețare. Acesta susţine că una din problemele grave cu care merg pacienţii el se referă la diferite leziuni şi semne de pe corp. Medicul trage un semnal de alarmă, pentru că în ultimii ani a crescut veritiginos numărul bolnavilor de melanom. Asta înseamnă cancer de piele.

“Dacă apare o cea mai mică leziune tegumentară pigmentată trebuie să se consulte un dermatolog. Sunt persoane care au foarte multe formaţiuni pe piele. Genetic. Atunci trebuie să îşi găsească un dermatolog competent, care să le facă o hartă a acestor leziuni. Când trebuie să ne speriem?

Şi când poate să capete potenţial malign? Atunci când face un cerc roşu în jurul ei, când devine puriginoasă, începe să mănânce, când îşi modifică forma şi dimensiunea. Obligatoriu se merge la dermatolog, pentru că trebuie făcută operaţia. Este o vorbă din bătrâni care spune: .

Se lasă formaţiunile astea să evolueze până la melanom malign. Rata de supravieţuire este de cinci ani, chiar dacă se operează”, a declarat Tiberiu Bratu, pentru adevarul.ro

Medicul susţine că această boală apare acum şi la persoane foarte tinere, la copii, în special din cauza expunerii la soare, din cauza stratului de ozon, dar şi datorită solarului, în cazul femeilor. „Operaţia în timp util, înainte să dea în metastază, nu e dificilă.

Poate să fie banală. Dar la români există o lipsă de cultură medicală minimă, nu se discută la televiziuni, la radio, în presă. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să dea importanţă acestor probleme. Cancerul melanom este unul din cele mai agresive tumori în general.

Trebuie să avem grijă şi să ne ducem din timp la medic”, a mai spus Bratu.