Vezi cât de des e recomandat să ne spălăm pe cap

(Last Updated On: October 6, 2017)

O întrebare la care nu s-a găsit încă un răspuns concret este ,,De câte ori e bine să ne spălăm pe cap?”
Medicii specialiști Curtis Schwartz și Janet Windisch ne dezvăluie părerea lor în legătură cu produsele pe care ar trebui să le folosim sau nu, în funcție de tipul de păr.

Iată, așadar, câteva întrebări și răspunsuri în ceea ce privește spălarea părului!
,,Cât de benefică este renunțarea la șampon sau la balsamul de păr? Părul meu este gros și dificil de aranjat. Unii susțin că folosirea șamponului face mai mult rău decât bine părului…”

Janet Windisch, medic, citat de clicksanatate.ro : Este o alegere personală, tocmai de aceea vorbim de îngrijire personală. Spre deosebirea de curățarea mâinilor, care este obligatorie pentru a preveni răspândirea bolilor, spălatul părului este o chestiune legată de aspectul fizic și modul în care vrem să ne simțim”.

Rolul șamponului este de a elimina murdăria și mirosul neplăcut al părului, însă este adevărat că îndepărtează și uleiurile naturale secretate de scalp, care hidratează firul de păr. De aceea, apelăm la balsam, deoarece acesta rehidratează firul de păr și îl face ușor de aranjat.

Pe de altă parte, Lynne Goldman, medic dermatolog și director al Boston Medical Center, explică de ce nu este bine să ne spălăm părul prea des.

,,Este un paradox, însă persoanele care își spală părul prea des nu fac decât să-l usuce și mai mult – în timpul spălării se elimină și uleiurile naturale ale părului, astfel că scalpul secretă și mai mult sebum”.

Iată câțiva factori de luat în calcul în ceea ce privește frecvența spălărilor:
Textura părului. Părul cu fir gros (cu tendință spre uscare) sau părul creț/ondulat produce mai puțin sebum (secreția uleioasă eliminată de glandele sebacee), astfel că o singură spălare pe săptămână este suficientă.

În schimb, persoanele cu părul fin au nevoie să se spele mai des, de 2-3 ori pe săptămână.

Pielea și tipul de păr. Dacă părul și pielea ta se încadrează în categoria ,,normale” (adică nu sunt grase, dar nici nu se usucă), cel mai probabil ai nevoie de una sau maximum două spălări pe săptămână.

Coafarea părului. În cazul în care obișnuiești să-ți încarci zilnic părul cu fixativ sau alte