Vezi de ce nu trebuie să-i faci copilului frecție cu spirt sau oțet când are febră:

(Last Updated On: February 16, 2016)

O metodă învățată și știută de toată lumea este frecția cu oțet sau spirt în cazul în care ești răcit și ai febră. Dar în cazul copiilor această metodă poate face mai mult rău.

„Nu mai folositi otet, acesta poate determina arsuri la nivelul pielii; puteti pune comprese cu apa, puteti sa-i faceti o baie a carei temperatura sa o scadeti cu 1-2 grade; si, obligatoriu, medic” spune Dr. Delia CHIRA pe siteul pediatrucluj.ro.

[ads2]

Trebui de la inceput inteles ca febra nu este o boala ci un simptom, o parte a unei afectiuni care, la copii cel mai frecvent e reprezentata de o infectie ( virala sau bacteriana); este un semn  ce arata ca organismul lupta impotriva unei infectii iar in aceasta lupta se genereaza caldura( termoliza) in exces ce ajunge la nivelul capului si membrelor de unde este eliminata prin piele.La copii valorile temperaturii sunt de obicei mult crescute, ceea ce-i alarmeaza in plus pe parinti.

Mai jos vă prezentăm câteva metode de tratare a febrei descrise de Dr. Delia CHIRA pe siteul pediatrucluj.ro.
1.   Daca este vorba de bebelus mic, sub 3 luni nu adminstrati nici un fel de medicament decat la indicatia medicului; sunt medicamente care pot determina efecte adverse severe de tipul sangerarilor la nivelul stomacului sau afectari ale ficatului.Orice crestere a temepraturii la un bebelus sub 3 luni constituie un imperativ pentru un consult medical!
2.  Pentru copilasii peste 3 luni foarte eficienta este terapia alternativa cu paracetamol( Panadol, Eferalgan, Calpol, supozitoare cu Paracetamol) si ibuprofen ( Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, Marcofen) insa aceasta trebuie adminstrata doar la indicatia medicului si in dozele prescrise de acesta ( nu adminsitrati aceleasi doze de la o infectie la alta intrucat se calculeaza in functie de greutatea copilului si s-ar putea sa fie ineficinete);frecvent medicul va indica un tratament alternativ cu antitermice; este important sa respectati dozele recomandate de medic si durata de administrare; spun asta deoarece in practica frecvent m-am confruntat cu situatii in care medicatia era intrerupta de catre parinti in momentul cand copilasul nu mai prezenta febra cu reaparitia acesteia datorita duratei insuficiente de administrare.
Nu voi insista asupra dozelor si ritmului de administrare deoarece acest site nu constituie o modalitate de autodiagnostic si autotratament si nu poate inlocui sub nicio forma un consult medical.
[ads2]
3. Aerisiti camera; temperatuta optima 18-19C;
4. Nu-l infofoliti, nu-l acoperiti cu paturi, nu-i puneti caciulita in cap;
5. Dati-i sa bea cat de multe lichide ( apa, ceai, sucuri de fructe, supe) in cantitati mici si dese pentru a preveni deshidratarea;
6. Puteti sa-i faceti o baita cu apa calduta ( 37C) sau o baie racita progresiv (se foloseste apa la temperatura uzuala si apoi se raceste cu 1-2 grade prin adaugarea de apa rece); nu-i aplicatii frectii cu alcool deoarece exista riscul absobtiei la nivelul pielii sau inhalarii vaporilor de alcool;se pot aplica comprese reci (pe frunte, la nivelul talpilor) sau se pot face impachetari (un prosop ud cu care se inveleste copilasul si care se schimba in momentul in care s-a “incalzit”);
7. Nu-l duceti in coletivitate daca are febra.
Nu administrati copiilor sub 12 ani ASPIRINA deoarece poate sa apara o boala rara dar grava ( Sindrom Reye)
In general dupa administrarea antitermicelor febra incepe sa scada dupa aproximativ 30 – 45 minute; sunt totusi situatii in care apare o crestere brusca a temperaturii ( ” criza febrila” ) cand, e bine sa va adresati unui medic.
In cadrul unei infectii, febra persista pana la distrugerea ” cauzei” ( bacterii sau virusuri); astfel va persita mai mult in infectiile virale, comparativ cu cele bacteriene in care, se reduce in primele 36-48 ore de la instituirea tratamentului antibiotic.
Administrarea de antibiotice intr-o infectie virala nu scade durata infectiei si nu previne suprainfectia bacteriana.
Este important sa reusiti scaderea temperaturii insa acesta este doar un prim pas pentru ca, asa cum spuneam febra apare in cadrul anumitor boli, motiv pentru care  e necesar un consult medical pentru a stabili diagnosticul si a administra daca se impune si alta medicatie.