Vitamina importantă care te apără de Alzheimer. Vezi în ce alimente se găsește și cum îți dai seama că îți lipsește

(Last Updated On: September 30, 2017)

Alzheimerul, boala care afectează din ce în ce mai mulți oameni, poate fi prevenită cu ajutorul unei alimentații echilibrate, cât mai multă mișcare și evitarea, pe cât posibil, a stresului.

Președintele Societăţii Române de Geriatrie și Gerontologie, medicul Gabriel Prada, atrage atenția asupra faptului că boala nu poate fi împiedicată, însă poate fi ținută sub control dacă este diagnosticată timpuriu.

Un alt lucru pe care îl putem face e să încercăm să prevenim boala printr-o alimentație corectă și asigurându-ne că nu ne lipsesc nutrienți importanți. O vitamină importantă pentru creier este vitamina B12, iar lipsa acestei vitamine din organism e un factor important de risc, la fel cum sunt și unele medicamente folosite pentru tratarea ulcerului și luate fără indicație medicală, scrie doctorulzilei.ro.

Pe măsură ce îmbătrânim, abilitatea noastră de absorbi vitamina B12 din alimente scade. Deficitul de B12 se manifestă rapid şi poate cauza stări de confuzie, dezorientare şi agitaţie.

Vitamina B12 este esenţială în organismul uman. Ea ajută la dezvoltarea sistemului nervos şi la menţinerea sănătăţii lui, a producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din sânge.

În forma sa naturală, vitamina B12 este prezentă în cantităţi semnificative doar în alimentele de origine animală: muşchi, creier, ficat, splină, în carnea crustaceelor şi mai puţin în lapte şi gălbenuş de ou.

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul acidului din stomac, care este esenţial pentru absorbţia vitaminei B12, scade. Aşa se face că mai mult de 30% dintre persoanele vârstnice nu au cantitatea de acid gastric necesară pentru a putea absorbi destulă vitamină B12 din sursele naturale.
Prin urmare, medicii recomandă ca persoanele care au trecut de 50 de ani să consume alimente bogate în această vitamină.

Deficitul de vitamina B12 este întâlnit şi la alcoolici (alcoolul diminuează absorbţia vitaminei), la cei care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru micşorarea stomacului sau tratarea ulcerului şi la persoanele care iau acid aminosalicilic (pentru tratarea tuberculozei) sau metformină (pentru diabetul zaharat).