Glanda care ne reglează ritmul inimii şi apetitul. Cântăreşte doar 20 de grame și are formă de fluture

(Last Updated On: July 6, 2017)

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman și este situată în regiunea antero-laterală a gâtului. Cântăreşte doar 20 de grame, are formă de fluture, dar este capabilă să ne dea peste cap întreg organismul. Iată care sunt semnele unei suferinţe a glandei tiroide.

Multe persoane consideră că au acumulat kilograme în plus din pricina… tiroidei. Tot ea este considerată responsabilă şi de stările de nervozitate. Unele lucruri sunt adevărate, altele – nu.

Semnele hipotiroidiei
“Hormonii tiroidieni intervin în reglarea apetitului, a adaptării la frig, menţin normale ritmul cardiac, tranzitul intestinal etc. Unele persoane mănâncă foarte puţin, dar nu reuşesc să slăbească, se simt obosite şi somnolente, se confruntă cu senzaţie de frig, constipaţie, tulburări de ciclu menstrual, piele aspră şi uscată etc. Acestea sunt semnele hipotiroidiei”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS citat de ziarulring.ro.

Ce înseamnă “nod în gât”
”Pacienţii care se plâng de scădere ponderală, deşi au apetitul crescut, transpiră în exces, le tremură mâinile, au palpitaţii, suferă de nervozitate şi insomnie suferă de hipertiroidie. Mulţi acuză stări de sufocare, “nod în gât,” greutate la înghiţit, modificări ale vocii sau o “îngroşare a gâtului”. Se recomandă control medical şi analize de laborator. Ecografia poate depista noduli, chisturi sau creşterea globală a glandei. În unele cazuri – mai ales în suspiciunea de cancer tiroidian – sunt necesare scintigrafie, puncţie şi biopsie. În urma diagnosticului se stabilesc tratamentul adecvat şi regimul igieno-dietetic”, susţine medicul.

Tratament naturist
Cercetări clinice recente arată că meiul şi melisa inhibă efectele stimulante ale unui hormon (TSH) asupra tiroidei, fiind benefice în tratamentul hipertiroidiei. Specialiştii recomandă infuzii din 1-3 g de plantă uscată la 150 ml de apă fierbinte. Se beau trei căni zilnic.

În caz de hipotiroidie, se recomandă infuziile din coada-şoricelului şi creţişoară. Acestea sunt recunoscute pentru că reglează funcţiile glandei. Cele două plante se combină şi din acest amestec se adaugă o linguriţă în 250 ml de apă fiartă.

Se beau două căni de ceai pe zi, una dimineaţa şi una seara, cu jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, este foarte important şi ceea ce mănânci. În hipertiroidie sunt interzise fructele de mare şi nucile pentru că sunt alimente bogate în iod şi stimulează secreţia tiroidiană. Persoanele care suferă de hipotiroidie nu au voie să mănânce ridiche neagră, varză şi piersici pentru că influenţează sinteza hormonilor tiroidieni.