8 semne că nu bei suficientă apă

(Last Updated On: October 10, 2017)

Apa este un element cheie în sănătatea noastră. Ea este cea care sprijină reacțiile metabolice, ajută la transportul nutrienților și hormonilor în organism și asigură eliminarea „deșeurilor”. Dacă este bine hidratat, organismul poate lupta eficient cu bolile. Însă, prea multă apă nu e indicată.

Medicii ne sfătuiesc să ținem cont de sex, înălțime, greutate când vine vorba de necesarul de apă. Bărbaților li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri. Cantitățile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până și cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deși băuturile care conțin zahăr nu sunt, în general, recomandate. Aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente, scrie doctorulzilei.ro

Iată opt semne prin care organismul te avertizează că nu ai băut destulă apă:

Ai gura uscată
Poate părea evident: îţi e sete, deci ai gura uscată. Însă sucurile nu sunt o soluţie pentru această problemă. Apa lubrifică membranele din gură şi gât şi asta generează mai multă salivă.

Ai pielea uscată
Pielea e cel mai mare organ al corpului, aşa că are nevoie de hidratare. Pielea uscată e unul dintre primele semne ale deshidratării. Lipsa apei înseamă lipsa transpiraţiei, care duce la incapacitatea corpului de a elima excesul de murdărie acumulat pe parcursul zilei. Dacă vrei să eviţi coşurile, cel mai bine e să bei multă apă.

Ai ochii uscaţi
Lipsa apei din organism duce la ochi înroşiţi, iar canalele lacrimale se usucă, ceea ce poate afecta serios ochii.

Ai dureri articulare
Cartilajele şi discurile vertebrale sunt făcute 80% din apă. Sunt necesare pentru ca oasele să nu se frece între ele. Dacă nu consumi destulă apă, ele vor fi afectate şi încheiturile tale nu vor mai absorbi şocul unor mişcări bruşte.

Îţi scade masa musculară
Având în vedere că şi muşchii sunt făcuţi din apă, e normal ca atunci când bei puţină apă să pierzi masă musculară. Dacă bei apă după ce ai făcut exerciţii fizice, nu doar te menţii hidratat, ci şi te aiguri că apa va ajunge în locurile potrivite din corpul tău şi reduce riscul unor inflamaţii şi dureri.

Eşti bolnav mai mult timp
Dacă bei apă, organele tale pot elimina mai repede toxinele. Organele private de apă o iau din alte locuri, precum din sânge, care poate duce la alte probleme de sănătate.

Te simţi obosit
Dacă organismul ia apă din sânge, nici oxigenul din sânge nu mai circulă bine prin corp. O lipsă de oxigen duce la oboseală şi stare de somnolenţă.

Îţi e foame
Când eşti deshidratat, corpul tău crede că ai nevoie de mâncare. Acest lucru se întâmplă pe parcursul zilei, dar şi noaptea când simţi nevoia unei gustări. Totuşi, dacă mănânci, dai mai mult de lucru organismului, în timp ce dacă bei apă, îl purifici şi îl dai combustibil.