Urci scările și simți că nu mai ai aer? Vezi ce boală gravă poți avea:

(Last Updated On: September 30, 2017)

Medicul pneumolog,  Magdalena Ciobanu, susține că oboseala la efort nu este o cauză normală.” Sunt oameni la 40-45 de ani care zic că nu mai sunt chiar ca la 20, urca 2-3 etaje si gafaie, isi pierd respiratia dar spun ca e varsta, sunt kilogramele!” Aceasta situatie cere evaluare medicala complexa.

Nu e normal si poate arata o boala pulmonara sau o boala cardiaca. De asemenea, poate fi consecinta fumatului, care a distrus deja o parte din capacitatea respiratorie, informează sanatate.bzi.ro.

Lipsa aerului este primul simptom al BPOC, o boala specifica fumatorilor, in care bronhiile – acele tuburi prin care circula aerul – se ingusteaza, iar alveolele pulmonare se sparg. Acestea sunt baloane minuscule, unde se face schimbul de gaze. Prin ele respiram. Odata sparte devin niste bule mari, in mare parte inutile, care pot chiar comprima tesutul din jur.

Fumatul este principala cauza a BPOC! În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa vârsta de 40 de ani. Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie înca neprecizata, reactioneaza exagerat la fumul de tigara. Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamânilor care se soldeaza cu îngustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare (emfizem).

În afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respira fumul altora), sau de sistemele de încalzire cu carbuni.

Odata constituita, aceasta boala nu mai da înapoi; tratamentul nu poate face decât sa stopeze declinul parametrilor spirometrici (VEMS) si sa amelioreze dispneea de efort resimtita de pacient. Desi par neînsemnate, aceste realizari sunt majore pentru un bolnav imobilizat în casa, daca în urma tratamentului el reuseste sa iasa în lume si sa se ajute singur.

Prima masura de tratament este oprirea factorului determinant al bolii, fumatul. Pacientul trebuie sa înteleaga ca boala sa este produsa de fumat, iar oprirea acestui obicei îi aduce beneficii directe.

La primele simptome respiratorii, ar trebui sa mergeti atat la la cardiolog, cat si la pneumolog.