Boala de primavara: Ulcerul, “foame dureroasa”. Vezi ce NU trebuie sa mananci:

(Last Updated On: April 18, 2016)

În perioada de primăvară/toamnă probleme de sănătate cele mai des întâlnite sunt ulcerul gastric și cel duodenal.
Ulcerul gastric apare mai ales in urma consumului de medicamente cu agresiune pe mucoasa gastrica (antiinflamatoarele), alimentatie nesanatoasa, factori genetici.

„Ulcerul duodenal este mai frecvent decat cel gastric si apare datorita unei secretii gastrice crescute de acid clorhidric, infectie locala cu o bacterie numita Helicobacter Pylori, fumat, stres fizic (determinat de o boala severa sau un accident grav), stres psihic, medicamente” spune dr. Florentina MihalacheDoctor Florentina Mihalache pentru polarismedical.ro.

Cum determina bacteria Helicobacter Pylori aparitia ulcerului?
Contaminarea cu Helicobacter Pylori se poate face pe cale orala prin apa sau mancare. Bacteria adera de fata interna a stomacului crescand secretia de acid clorhidric, distrugand astfel celulele responsabile de protectia mucoasei si determinand inflamatia si ulceratia acesteia. La ora actuala 75% din ulcerele gastrice si 90% din cele duodenale sunt datorate infectiei cu Helicobacter Pylori.

Simptome si semne: inapetenta, durere intensa la nivelul epigastrului (partea de sus a abdomenului), greturi, varsaturi, scadere in greutate, anorexie.

In ulcerele duodenale durerea apare tardiv postalimentar, cu aspect de “foame dureroasa” sau cu carater nocturn, in ulcerul gastric durerea apare la 30-60 min postalimentar.

Boala are caracter ereditar; evolutia se intinde pe o perioada indelungata, pana la 40 de ani sau chiar mai mult, manifestandu-se in puseuri sezoniere, in special primavara/toamna.

Diagnosticul se face prin examen clinic asociat cu evidentierea leziunii ulceroase (radiologic sau endoscopic). Diagnosticul endoscopic are o mare acuratete si este de prima intentie acolo unde este posibil. Biopsiile din marginile ulcerului sunt absolut necesare in cazul ulcerului gastric.

Testul pentru depistarea bacteriei Helicobacter Pylori este de preferat a fi efectuat din biopsie gastrica (testul ureazei) sau din examenul de scaun (Antigen fecal HP).

Tratamentul ulcerului urmareste regenerarea mucoasei, eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori, modificarea stilului de viata, profilaxia recurentelor si complicatiilor.

Pacientul cu simptomatologie ulceroasa trebuie sa consulte un medic specialist si sa urmeze indicatiile acestuia in ceea ce priveste diagnosticul, tratamentul complet si supravegherea ulterioara.

Alimente contraindicate persoanelor care sufera de ulcer gastro-duodenal: prajeli, grasimi, maioneze, sosuri, legume tari, condimente iuti, cafea, usturoi, bors, otet si mezeluri. Medicamente contraindicate pacientilor care sufera de ulcer sau care au risc de ulcer: AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), antiagregante plachetare, anticoagulante, tratament cortizonic.