Extractul românesc de orz verde, unic în lume, care oprește îmbătrânirea

(Last Updated On: April 25, 2016)

SOD natural, un extract de orz verde (supliment alimentar) românesc continuă să facă față avalanșei de medicamente și suplimente alimentare din import. Brevetat în 1989 la Institutul Cantacuzino este unic în lume, bogat în substanțe cu activitate de epurare a radicalilor liberi de oxigen.

„De-a lungul timpului, Institutul Cantacuzino a obţinut şi a brevetat mai multe vaccinuri şi imunomodulatoare de uz uman. Inedit, ultimul produs, brevetat în 1989, este de origine vegetală şi se numeste SOD Natural“, spune pentru romanialibera.ro doamna dr. Cremer, amintindu-și că în urmă cu 30 de ani, când s-a angajat la Cantacuzino, institutul era unul dintre cele mai bine dotate, active și renumite la nivel mondial.

„Când am intrat eu în institut, în 1986, exista un laborator de imunologie de înalt pres-tigiu în care mi-am început activitatea.

Pe vremea aceea se punea accent pe cercetare-dezvoltare de produs pentru a scoate şi a breveta produse cu aplicabilitate la om. Din păcate, în ultimii ani, în Institutul Cantacuzino nu s-a mai produs nimic nou şi, mai grav, s-a renunţat la aproape toate produsele care asigurau piaţa internă cu vaccinuri şi seruri terapeutice şi de diagnostic“.

SOD Natural, acest ultim produs brevetat de cercetătorii români de la Cantacuzino, a ajuns să fie „vânat“ după anii ‘90 și de străini, unii venind chiar la București pentru a-l achiziționa.

De ce este un produs unic

Unicitatea acestui produs, pentru care echipa unde lucrează dr. Lidia Cremer continuă încă cercetările, este conferită tocmai de faptul că el este un extract total de orz verde, păstrând nealterate proprietăţile plantei sursă.

Cel mai important efect al SOD-ului natural este cel de contracarare a radicalilor liberi de oxigen, radicali care determină îmbătrânirea celulară. Acest efect este produs de prezenţa unor cantităţi mari din enzime super-oxid-dismutază (SOD) şi din peroxidază.

O altă acţiune importantă care recomandă utilizarea SOD-ului Natural este capacitatea acestuia de a neutraliza efectele diferitelor tipuri de radiaţii.

Exploziile solare, expunerea prelungită la soare sau la ultravioletele de la solar, radioterapia în diferitele forme de cancer, prezenţa la locul de muncă a din ce în ce mai multe echipamente generatoare de câmpuri electromagnetice, utilizarea excesivă telefoanelor mobile sunt câteva exemple de expunere a organismului uman la astfel de radiaţii în urma cărora sunt generaţi radicali liberi, care pot fi neutralizaţi eficient de această enzimă.

În plus, studiile de până acum au arătat că acest extract total de orz verde conţine vitamine şi minerale în cantităţi semnificative.

Prin conţinutul crescut de oligoelemente (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, cupru), fosfor, aminoacizi esenţiali şi vitamine, SOD Natural are importante proprietăţi energizante, fiind recomandat ca fortifiant al organismului în condiţii de stres. El este recomandat nu numai ca un antioxidant extrem de eficient, dar şi ca energizant, pentru persoanele care fac efort psihic şi fizic intens. „Originalitatea acestui produs constă în alegerea materiei prime corelate cu extragerea integrală a pricipiilor active conţinute, cu menţinerea proprietăţilor acestora.

Rezultatele cercetărilor noastre sunt în concordanţă cu cele ale prof. dr. Y. Hagiwara. Precizez că eu personal, în 1997, mi-am susţinut şi teza de doctorat cu acest subiect şi am demonstrat că extractul total de orz verde este cel care păstrează toate proprietăţile benefice ale plantei. În general, când spunem cuvântul extract, ne gândim că el este extras în ceva. Nu, tocmai aceasta este proprietatea care face ca SOD Natural să fie unic. Pentru obţinerea produsului nu folosim solvenţi organici, nu adăugăm conservanţi sau aditivi, iar produsul final este steril. În tot ceea ce există pe piaţă, la noi sau în Europa, nu există un astfel de produs. Există produse similare, dar condiţionate, cu prezervanţi, cu aditivi“, precizează doamna doctor.

Când se iau antioxidanţi

Doamna dr. Lidia Cremer ţine să sublinieze însă că nu se iau suplimente alimentare cu titlu preventiv. Nu trebuie uitat niciodată că nu e bine ca balanţa dintre nivelul radicalilor liberi şi antioxidanţi să se încline într-o parte sau în cealaltă. Nici când sunt prea mulţi radicali liberi nu e bine, dar nici când sunt antioxidanţi în exces. Nu luăm suplimente alimentare de dragul de a lua, sau fără să ne sfătuim cu un medic.

„Suntem de principiu că orice supliment alimentar, inclusiv extractul nostru de orz verde, ar trebui luat numai la recomandarea medicului curant. Eu sunt convinsă că o creştere a imunităăii se obţine mai curând printr-o alimentaţie adecvată decât prin suplimente alimentare. A

cestea ar trebui folosite numai atunci când este nevoie. Noi recomandăm SOD Natural, aşa cum e trecut în prospect, ca fortifiant al organismului în condiţii de stres, efort fizic şi psihic intens sau în curele de detoxifiere. Are o singură atenţionare, trecută în prospect: orzul conţine gluten, ceea ce îl face nerecomandabil persoanelor cu intoleranţă la gluten. A

dministrat în dozele menţionate în prospect, SOD Natural nu are efecte secundare. Este un produs cu activitate antioxidantă care, şi în cazul  unor patologii cu caracter inflamator, poate fi asociat cu succes ca adjuvant medicaţiei uzuale. Pentru cei care nu au o afecţiune diagnosticată, ci doar se simt obosiţi după efort fizic sau psihic intens, recomandăm o cură de o lună de zile.

Celor cu o patologie diagnosticată le recomandăm să consulte medicul, pentru că  niciun supliment alimentar nu trebuie luat „după ureche“, fără să se ţină seama de agenţii terapeutici din schema de tratament curentă. Vorbind la modul general, unii compuşi din suplimentul alimentar pot interacţiona cu medicamentele, pot contracara efectele unui component din medicament sau pot, pur şi simplu, să nu aibă nici un efect“, consideră dr. Lidia Cremer.

Culturi de orz proprii, netratate chimic

Institutul Cantacuzino, în afara sediului central, mai are şi staţiuni de cercetare, dintre care cea mai importantă este Staţiunea Băneasa, o facilitate deosebit de importantă a acesteia fiind suprafaţa generoasă pe care se pot cultiva plante.

Pentru SOD Natural, se cultivă orz pe o suprafaţă netratată chimic, în condiţii ecologice, fără a se apela la surse externe, totul realizându-se în cadrul institutului. Orzul se cultivă toamna şi se recoltează pe la sfârşitul lui aprilie, atunci când planta atinge 25 de centimetri, înainte de a face primul nod.

Când a depăşit această înălţime, orzul, deşi încă verde, îşi pierde din calităţi. Pentru a păstra proprietăţile produsului, succesiunea de operaţii, începând cu recoltarea, tocarea, repartizarea în saci şi depozitarea în spaţii frigorifice, se face în aceeaşi zi, împiedicând astfel contaminarea, respectiv suprainfectarea cu agenţi din mediu.