Îți este poftă de fast-food? Vezi care este cea mai buna solutie pentru reducerea poftei:

(Last Updated On: April 11, 2016)

Potrivit unui studiu efectuat recent de un grup de cercetători americani, pofta de a consuma dulciuri sau mâncare de tip fast-food este datorată, în primul rând oboselii fizice. Aceștia au descoperit că lipsa de somn duce la creșterea apetitului pentru produsele alimentare nesănătoase.

“Dovezile pe care le avem în urma studiilor efectuate în laborator arată că există o conexiune între privarea de somn și riscul crescut de obezitate,” declară autoarea principală a studiului, publicat în jurnalul “Sleep”, informează medlive.hotnews.ro.

Lipsa de somn este un factor de risc pentru declansarea obezitatii, deoarece stimuleaza senzatia de foame, datorita echilibrului care exista intre substantele nutritive consumate de o persoana si consumul de energie necesar pentru a sta treaza, care ramane in general acelasi indiferent de numarul de ore dormite.

In cadrul studiului cercetatorii au participat 14 tineri sanatosi, dintre care o parte au avut patru nopti de somn normal (de circa 8 ore) si o parte au avut patru nopti de somn limitat (circa 4 ore). Ambelor grupuri le-au fost furnizate mese sanatoase pe parcursul zilelor de studiu, iar in ultima zi de studiu participantii au primit ca desert dulciuri si chipsuri, fiind instruiti sa manance dupa bunul plac.

Datele studiului arata ca cei care nu au primit destula odihna au avut tendinta sa manance mai multe alimente din portiile de desert, in special alimente cu mai multi carbohidrati, proteine si grasime.

Din cercetarile efectuate anterior oamenii de stiinta au concluzionat ca privarea de somn afecteaza echilibrul chimic al creierului, in principal nivelul de endocannabinoide, receptorii care regleaza apetitul. In cadrul prezentului studiu cercetatorii au reusit sa masoare concentratia de 2AG, denumirea stiintifica a unui grup de receptori din sistemul de endocannabinoide, care controleaza ingerarea alimentelor.

Ceea ce au observat in cadrul studiului cercetatorii a fost faptul ca in conditii normale de somn concentratia de 2AG creste gradual pe parcursul zilei, atingand un varf la dupa-amiaza – momentul in care apare senzatia de foame, insa in cazul privarii de somn concentratiile de 2AG erau mult mai mari, iar pacientii aratau semne de infometare si pofta de a consuma alimente nesanatoase pe tot parcursul zilei.

Rezultatele acestui studiu reprezinta un pas important in intelegerea relatiei dintre sistemul de endocannabinoide, privarea de somn si cresterea greutatii corporale, declara autorul principal al studiului, care ne atentioneaza ca somnul este deosebit de important pentru mentinerea sanatatii noastre.