STUDIU Fumatul în timpul sarcinii duce la modificarea chimică a ADN-ului fătului

(Last Updated On: April 18, 2016)

Fumatul în timpul sarcinii duce la modificarea chimică a ADN-ului fătului, cu grave efecte durabile asupra copilului, confirmă un studiu internațional efectuat pe circa 6.600 de femei din diferite țări ale lumii și copiii lor, publicat joi în SUA, unul dintre cele mai vaste efectuate până în prezent pe această temă.

Apărut în revista American Journal of Human Genetics, studiul sugerează o posibilă explicație pentru legătura observată între faptul că mama fumează în timpul sarcinii și probleme de sănătate ale copilului ei. Cercetarea arată că modificările chimice ale ADN-ului fetal sunt similare cu cele observate la fumători adulți. Totodată, oamenii de știință au identificat și noi gene implicate în dezvoltarea copilului care sunt afectate de tutun.

“Este destul de ciudat să vedem cum aceste semnale epigenetice constatate la bebelușii expuși la tutun în uter activează aceleași gene ca cele ale unui fumător adult”, afirmă Stephanie London, epidemiolog la National Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS). “Este vorba despre o expunere la tutun prin sânge, fătul nerespirând fumul de țigară, multe efecte fiind transmise prin placentă”, adaugă ea, citată de medlive.hotnews.ro

Legături între tutun și modificări chimice ale ADN-ului fătului au fost remarcate în studii de mai mică amploare, iar cercetări mai vaste, precum cel menționat, le oferă oamenilor de știință mai multe date care le permit evidențierea unor tendințe.

Pe baza răspunsurilor la un chestionar, femeile însărcinate au fost considerate fumătoare “persistente” în cazul în care fumaseră zilnic pe aproape toată durata sarcinii. Acestea au reprezentat 13% din grupul analizat, în timp ce nefumătoarele au fost 62% din total. Restul de 25% au fost plasate în categoria celor care au fumat ocazional și s-au lăsat înainte de naștere.