Ții dietă dar te îngrași? Vezi care este cauza potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic

(Last Updated On: April 9, 2016)

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra riscurilor la care ne supunem atunci când ținem o dietă fără a avea nevoie de ea.

Pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic a scris: „Când ții dietă deși ai greutate normală crește riscul sa te ingrași în timp
Toata lumea face cure de slabire, fie ca au nevoie sau nu. Nemultumirea cronica sau exigentele absurde in legatura cu silueta se trateaza cu o noua dieta. Tinem regim de slabire cu un curaj sau o inconstienta demne de o cauza mai buna:) avem chiar impresia ca poate fi o cale de testare a vointei, de masurare a ambitiei, de exersare a disciplinei. Suntem mandri de noi cand reusim si ne judecam aspru daca incalcam sau nesocotim dictatura dietei”, scrie Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.

„Câți dintre noi se gandesc cat de rau isi fac apucandu-se de o cura de slabire drastica, extrema, cu eliminarea definitiva a unor grupe de alimente? Câți dintre noi se întreba ce urmeaza dupa euforia scaderii ponderale, câți sunt pregatiti sa apere cu sfintenie rezultatele obtinute?

Când dispare 1kg de grasime dispar si 260g tesut muscular. Când ne reîngrașăm cu 1kg de grasime, se recâștiga numai 120g muschi. E suficient sa facem cateva reprize de yo yo, adica slabit/reîngrășat/slabit ca sa ne trezim, la aceeasi greutate, cu cateva kilograme in plus de tesut adipos. Compozitia corporala se schimba in rău prin diete repetate, procentul de grasime din corp creste si, pentru ca grasimea nu arde calorii, metabolismul scade.

Nici dietele disociate sau eliminarea carbohidratilor (fainoaselor) nu fac bine. Cand nu mananci glucide epuizezi ficatul care este obligat sa faca glucoza din proteine si grasimi. Curele de slabire fara amidon/fainoase au ca efect un ficat steatozic(gras) si un nivel crescut al colesterolului in sange. Dietele bogate in proteine duc la acumulare de amoniac in organism, cu afectarea rinichilor, aparitia acidozei si cresterea reactiilor oxidative. Ce folos ca suntem mai slabi daca organismul sufera?

Care ar fi alternativa? O alimentatie redusa cantitativ dar care sa pastreze toate grupele de alimente. Poti slăbi mancand putin din tot. S-ar putea sa nu fie la fel de rapid si spectaculos insa e mai putin dezechilibrant si mai stabil in timp ca rezultat. Ca sa nu mai spun de echilibrul psihologic, pentru ca una e sa-i spui capului ca are voie o data pe saptamana sa-si faca o pofta si alta e sa-i spui deloc, niciodata! Fiți blânzi cu slăbitul, doare:)”.