Vezi de ce nu au gust legumele din supermarketurile din România.„Legumele de la noi din supermarket sunt legume pe care alţii le aruncă şi le cumpărăm noi”

(Last Updated On: April 13, 2016)

Legumele românești cu gust autentic sunt pe cale de dispariție din magazinele de la noi în favoarea hibrizilor creaţi de agricultura industrială pentru a răspunde unei singure cerinţe: productivitatea.

Chiar dacă este cultivată în România, de multe ori o roşie poate fi pe nedrept numită „un soi tradiţional românesc“, în cazul în care sămânţa care a produs-o nu este una tradiţională, ci este hibridă.

O astfel de sămânţă poate îndeplini standardele Uniunii Europene (standarde impuse chiar pentru acordarea de subvenţii), dar calitatea viitoarei roşii scade în mod evident. Asociaţia clujeană Eco Ruralis îşi propune, printr-un proiect coordonat de Ramona Duminicioiu, să „salveze“ legumele, prin păstrarea seminţelor tradiţionale, scrie adevarul.ro

În cele două camere ale asociaţiei stă adopostită o adevărată comoară: sute de pliculeţe cu seminţe ţărăneşti de roşii, ardei, ridichi, ceapă, morcovi, salată, vinete, în total 27 de specii. Sunt seminţe tradiţionale păstrate de sute de ani, care au evoluat lent, prin selecţia făcută de fermieri. „Primul obiectiv al Asociaţiei încă de la înfiinţare în 2009 a fost legat de seminţele tradiţionale. Ştiam că peste tot lume sunt pe cale dispariţie, iar la noi încă mai există resurse genetice importante. Motivul pentru care la noi s-au păstrat mai bine este factorul uman, noi avem mai mulţi ţărani“, susţine Ramona Duminicioiu.

Legumele din supermarketuri care arată foarte bine, dar nu au niciun gust, au fost obţinute, cel mai probabil, din seminţe hibride, termen care nu e sinonim cu seminţele modificate genetic, în UE folosirea acestora din urmă fiind interzisă cu mici excepţii.

„Seminţele hibride au fost obţinute prin selecţii repetate, la fel cum fac agricultorii, dar ca criteriu de selecţie a fost, în primul rând, productivitatea, nimeni nu a a avut grijă de calitate, iar productivitatea se poate face doar cu îngrăşământ chimic“, susţine Silvia Străjeru, directoarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Suceava, o structură din cadrul Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Bucureşti, care are ca responsabilitate conservarea în condiţii de siguranţă a biodiversităţii vegetale.

Cercetătoare spune fără echivoc: „Legumele din seminţe tradiţionale sunt mai sănătoase pentru că provin dintr-un sistem agricol tradiţional care nu foloseşte pesticide sau fertilizatori chimici. Sunt forme robuste adaptate în mai multe generaţii cultivate an de an de ţăranii noştri. Legumele care sunt acum la noi în supermarketuri sunt legume pe care alţii le aruncă şi le cumpărăm noi“.

Legumele din supermaket sunt fără gust din cauză că a fost forţată dezvoltarea lor. „Acum găsim roşii de seră, care nu au gust aproape deloc. Peste o vreme vom găsi roşii de solar, care vor fi mai bune, iar la vară vor apărea şi roşiile crescute pe câmp, care vor fi şi mai gustoase. Acestea nu pot avea gustul roşiilor tradiţionale, pentru că se forţează creşterea lor“, spune Iuliu Suătean, fost director al Direcţiei Agricole Cluj.