(Video) Este sănătos să ne certăm? Cum rezolvam certurile in cuplu? Strigăm unii la alții până unul cedează?

(Last Updated On: April 6, 2016)

Pentru că suntem oameni iar cearta este în „sistemul” nostru în cuplu inevitabil apar aceste „neplăceri”. Nu trebuie să trăim cu ideea că ele nu sunt normale trebuie să știm cum să le gestionăm, să le rezolvăm.

[ads1]

Ina Baranga, psiholog clinician si psihoterapeut, a vorbit pentru medlive.hotnews.ro despre modul in care putem evita reprosurile in cuplu si despre efectul certurilor asupra copiilor.

“Este extrem de important ce urmarim intr-o cearta. Este important sa ne gandim ca celalalt, atunci cand cere ceva, are o logica atunci cand spune ce spune, deci ar fi important sa incercam sa empatizam cu persoana respectiva”, spune Ina Baranga.

Sunt utile certurile intr-un cuplu?
Ina Baranga: Certurile pot fi utile in cuplu. Unele studii spun ca certurile in cuplu denota sanatatea acestuia. E normal sa ne certam, exista beneficii care apar in urma unei astfel de dispute. Primul si poate cel pe care il cauta oamenii atunci cand se cearta este acela ca se produce o detensionare a situatiei. Este inevitabil ca intre doi parteneri sa nu apara o tensiune. Cea mai la indemana metoda de a o elimina este o cearta. Cearta poate fi utila in conditiile in care se cauta cauzele care au dus la acea discutie si se cauta solutii la respectiva problema.
Daca incercam sa gasim vinovati sau daca cearta se transforma intr-o lupta pentru putere atunci nu mai este benefica, ci poate eroda relatia.

Cum fac cuplurile sa nu mai aduca in discutie argumente din trecut?

Ina Baranga: Din pacate, lucrul acesta se intampla frecvent. Odata ce a existat o disputa, o cearta, si lucrurile s-au clarificat este important sa nu mai fie readusa in discutie. Daca unul dintre parteneri face asta este de datoria celuilalt sa ii aminteasca ca deja s-a rezolvat acea problema.

Cum gestionam certurile in cuplu?

Ina Baranga: Este extrem de important ce urmarim intr-o cearta. Este important sa ne gandim ca celalalt, atunci cand cere ceva, are o logica atunci cand spune ce spune. Poate nu e logica mea, poate nu vad lucruruile asa cum le vede celalalt, dar trebuie sa inteleg ca celalalt are perspectiva lui, vede altfel lucrurile, vine cu alte tipare de relationare din familia de origine, tipare care poate nu seamana cu ale mele, poate sunt total diferite. Dar pentru el are o logica, deci ar fi important sa incercam sa empatizam cu persoana respectiva. Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa fim de acord, ca trebuie sa ii dam dreptate, dar trebuie sa ne gandim cum se simte persoana aceea de a ajuns sa ne ceara sau sa ne reproseze anumite lucruri.

Pana la urma, intr-o cearta nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, nu trebuie sa se caute cine e vinovat. Se spune asa “Poti sa ai dreptate sau poti sa ai o relatie. Tu alegi”.

[ads2]

Cum isi rezolva cuplurile care au copii problemele, fara a-i afecta pe acestia?

Ina Baranga: Orice cearta in fata copiilor are efecte asupra acestora. Copiii ar trebui tinuti deoparte pentru a continua sa isi perceapa parintii ca pe o echipa. Partenerii ar putea amana aceasta cearta, gandindu-se la binele copiilor lor.

Exista diverse metode prin care ei pot face acest lucru. De obicei o prescriu ca un fel de ritual: le spun cuplurilor ca o data pe saptamana, timp de jumatate de ora, in acelasi interval orar de fiecare data, de preferat in acelasi loc, sa discute despre ce i-a deranjat in acea saptamana. In acest fel situatia se detensioneaza, nu se mai acumuleaza atat de multa energie incat sa izbucneasca in fata copiilor.
Vezi aici toate sfaturile psihologului Ina Baranga:

Tui cât de des te cerți în cuplu?