7 modalități ușoare de a reduce caloriile și a slăbi

(Last Updated On: May 19, 2016)

Reducerea caloriilor nu a fost niciodată un lucru ușor de realizat, dar cu schimbările potrivite făcute în dietă aceeastă decizie poate să nu pară o povară deloc. Este doar o chestiune de a face alegerile corecte și de a alege varianta mai sănătoasă atunci cânde este posibil.

Evident, în combinație cu exercițiile fizice, beneficiile pentru sănătate cresc, însă, așa cum indică și această listă, nu trebuie să iei măsuri drastice în stilul tău de viață pentru a fi sănătos.

  1. Schimbă laptele clasic cu laptele vegetal

lapte vegetal

Una dintre cele mai ușoare modalități de a reduce caloriile zilnice este schimbarea lactatelor clasice  cu alternative vegetale precum laptele făcut din migdale, cânepă sau nuci. Laptele este des folosit în rețete, dar apelăm la el mult și atunci când ne bem cafeaua sau chiar ceaiul și îl consumăm mai ales dimineața cu cereale. Laptele este rareori băut simplu și de aceea schimbarea lui cu unul vegetal nu va avea un impact major asupra papilelor noastre gustative, dar va avea un impact foarte mare în numărul de calori consumate.

Laptele de vacă este bogat în grăsimi saturate și un singur pahar conține în jur de 150 de calori, comparativ cu cel de migdale, cânepă sau nuci, care poate conține 80 de calori sau chiar mai puțin. În plus, laptele vegetal conține și mai mult calciu decât laptele de vacă.

  1. Gătește cu uleiuri mai sănătoase

ulei

Uleiul este folosit la gătit de mii de ani și este atât de integrat în rețetele noastre încât aproape că nu putem găti fără el. Totuși majoritatea tipurilor de ulei conțin foarte multe calori. De exemplu, uleiurile vegetale, cele de măsline și de cocos conțin în jur de 120 de calori pe linguriță, iar la gătit folosim în majoritatea cazurilor mai mult decât atât.

O soluție pentru a reduce cantitatea de ulei folosită este spray-ul de ulei sau uleiurile care vin cu pulverizator. Aceste sunt folosite mai mult la salate dar pot reprezenta o soluție ideală și pentru gătit în tigaie.

spray ulei

Spray-ul întinde mai puțin ulei pe întreaga suprafață a tigăii astfel că folosim mai puțin decît atunci cînd îl turnăm. Asta rezultă și în reducerea caloriilor.

  1. Mănâncă ciocolată neagră

ciocolata neagra

Cu toții avem o slăbiciune pentru ciocolată, de fapt ea constituie cea mai populară alegere atât a adulților cât și a copiilor, atunci când vrem să mâncăm ceva dulce. Din păcate această alegere este și foarte bogată în calorii.

Există totuși și alternative mai sănătoase atunci când vine vorba de ciocolată, așa că nu trebuie să o scoți cu totul din dietă.  Ciocolata neagră are mai multă cacao în substanța solidă și mai puțin zahăr, astfel că ea conține mai puține calorii. În schimb, ciocolata albă este făcuă integral din unt de cacao ceea ce rezultă într-un produs care îngrașă foarte mult și este bine să o evităm.

  1. Ai grijă la dressing-ul de salată

dressing

Salata este o opțiune foarte sănătoasă în dietă și consumarea ei cât mai des trebuie încurajată. Totuși multă lume nu realizează că mâncând foarte multă salată poate rezulta în consumarea mai multor calori decât dacă ar fi mâncat altceva, chiar și un burger. Asta din cauza dressing-ului din salată.

Un dressing de salată este plin de uleiuri și de muștar, iar, în funcție de marca folosită, poate avea până la 150 de calorii pe porție. Alte dressing-uri sunt bogate în lapte bătut, sana, precum și maioneză și alte surse de grăsimi saturate. Pe acestea este bine să le evităm. Cel mai recomandat este să mâncăm salate cu dressing de oțet balsamic.

  1. Renunță la băuturile care conțin zahăr

suc

Multă lume nu asociază băuturile cu caloriile și presupun că dacă nu sunt solide, cumva ele nu contează. Această gândire este total greșită. A fost demonstrat de mult că băuturile răcoritoare care conțin mult zahăr, precum Cola, Fanta, Sprite și celelate din această gamă, sunt dăunătoare sănătății. O doză de cola conține 139 de calorii, iar aceasta este băută de mulți zilnic și de mai multe ori pe parcursul unei zile.

O doză de cola dietetică conține mai puțin de cinci calori, așa că merită să apelezi la ea, dar cea mai sănătoasă variantă este sucul făcut acasă din fructe proaspete. Îți poți face o limonadă delicioasă folosind lămâi, zahăr și apă, astfel tu ești în control atunci când vine vorba de zahărul ingerat și de caloriile consumate.

  1. Redu consumul de alcool

bere

Reducerea consumului de băuturi alcoolice este o altă modalitate puțin știută de a limita caloriile. Cele mai bogate băuturi alcoolice în calorii sunt berea și cidrul și, în funcție de marcă, numărul caloriilor din aceste băuturi este în zona sutelor.  Totuși, multă lume  vrea să se relaxeze în weeken după o săptămână grea și nu este dispusă să renunțe la  băuturile alcoolice.

Pentru a tăia din calorii este important să ști ce fel de băutură să bei. De exemplu, un shot de gin conține în jur de 50 de calorii și poate fi combinat cu apă sau suc tonic. Un shot de vodka are și mai puține calorii, 30. Dacă ești un consumator de vin atunci încearcă vinurile seci, deoarece datorită cantității mai reduse de zahăr pe care le conțin aceste vinuri au și mai puține calori.

  1. Mestecă mai mult

mestecare

Această soluție poate părea o glumă dar în ultimii ani s-a dovedit că mestecatul poate reduce numărul de calorii consumate. Asta deoarece creierului îi ia în jur de 20 de minute să înregistreze faptul că stomacul este plin, iar dacă ești o persoană care mănâncă repede poți cu ușurință să consumi în 20 de minute mai mult de o porție, fără să realizezi că ai mâncat foarte mult.

Dacă în schimb mesteci mai mult mâncarea  atunci mănânci mai puțin, astfel că în 20 de minute te poți decide să te oprești din mâncat consumând astfel mai puține calorii.