Alergii alimentare. Vezi care sunt semnele si simptomele, explicate de un medic rezident geriatrie si gerontologie

(Last Updated On: May 25, 2016)

Alergii alimentare. Alergiile sunt cele care ne provoacă întotdeauna un mare disconfort. Acestea pot apărea absolut de la orice, începând de la produse cosmetice, chimice, plante și cele mai des întâlnite din cauza alimentelor. Simptomele pot fi erupții, mâncărimi la nivelul pielii, furnicături la nivelul nasului, roșeață, umflarea pielii, respirație grea.

Alergiile alimentare pot apărea înainte de vârsta de 4 ani și sunt diagnosticate de către medic. Alergiile pot fi simple, sezoniere sau chiar și mortale spune Dr. Roxana Mateescu, medic rezident geriatrie si gerontologie citată de farmaciata.ro.

ewqfewfeqwef

(foto: blisstree.com)

La aceasta varsta, sistemul digestiv, precum si cel imunitar, nu sunt inca mature si devin, astfel, susceptibile la alergii. In situatii mai rare, unele persoane pot avea reactii alergice la aditivi alimentari, precum sulfiti, tartrazina si salicilati. Acestia pot provoca un soc anafilactic sau o criza de astm. O persoana astmatica din 100 este sensibila la sulfiti. Nu exista tratament curativ. Unica solutie consta in stoparea alimentelor alergene.

Ce este socul anafilactic?
Socul anafilactic este o reactie alergica grava si subita. Intr-unul din 3 cazuri, reactia anafilactica este cauzata de o alergie alimentara. Daca aceasta nu este tratata imediat, poate evolua spre soc anafilactic, ce se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei si, eventual, decesul in cateva minute. Alergia la arahide, nuci, peste si fructe de mare este cea mai frecvent implicata in reactiile anafilactice.

Care sunt semnele si simptomele unei alergii alimentare?
Semnele alergiei apar la cateva minute dupa absorbtia unui aliment alergen (pana la 2 ore dupa). Natura si intensitatea lor variaza de la o persoana la alta. Simptomele pot include unul sau mai multe, unice sau in asociere:

Simptome cutanate: mancarimi, eruptii cutanate, roseata sau umflarea fetei si a membrelor.
Simptome respiratorii: o respiratie suieratoare, senzatie de umflare a gatului, dificultatea de a respira si senzatia de sufocare.

Simptome digestive: crampe abdominale, diaree, colici, greata si varsaturi.
Simptome cardiovasculare: paloare, puls slab, ameteli sau pierderea cunostintei.

Intr-o reactie anafilactica, simptomele sunt foarte accentuate. Pentru a se putea vorbi de un soc anafilactic, tensiunea arteriala trebuie sa fie scazuta, in asociere cu pierderea cunostintei, aritmie sau chiar deces.

Cine este predispus la o alergie alimentara?

Copiii cu eczema, astm sau urticarie.
Persoanele care au unul sau ambii parinti care sufera de una dintre aceste forme de alergii.

Aproximativ 5-15% dintre persoanele care sufera de o alergie alimentara nu au o predispozitie familiala.
Viata cu o alergie alimentara este complicata. Este recomandat sa cititi etichetele tuturor alimentelor pe care le cumparati, pentru a evita orice posibila substanta alergena.

Fara exceptie, toate persoanele care au o alergie grava trebuie sa aiba in permanenta adrenalina. Daca cineva incepe sa aiba simptomele unei alergii grave, trebuie contactat serviciul de urgenta imediat.