De ce? „Slabanogii“ mai degraba beau lichide decat sa manance iar persoanele cu probleme ponderale evita consumul de apa. Vezi ce spune medicul nutriționist Mihaela Bilic

(Last Updated On: May 24, 2016)

Cu toții cunoaștem că specialiștii ne recomandă să consumăm zilnic câte 2 litri de lichide. Apa are efecte benefice asupra organismului nostru și chiar poate face minuni. Un păhar cu apă de dimineață este în strânsă legătură cu prevenirea și vindecarea mai multor boli cum ar fi: bolile de rinichi, senzații de vomă, probleme digestive, boli uterine, chiar și cancerul.

Astfel pentru o bună digestie se recomandă ca apa băută pe parcursul zilei să nu fie nici caldă, dar nici rece.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic pentru reginamaria.ro. Aproape intotdeauna persoanele cu probleme ponderale evita consumul de apa, in vreme ce „slabanogii“ mai degraba beau lichide decat sa manance. Sa fie acesta un mecanism inconstient prin care „mancaciosii“ pastreaza mai mult loc pentru alimentele consistente? Apa si lichidele in general nu tin de foame, dar o pot pacali si daca impulsul initial de a manca a fost depasit consumand lichide, putem uita de masa.

Legatura dintre apa si silueta este evidenta, apa ajuta la slabit indiferent cand este bauta: inainte, in timpul si mai ales in loc de masa.

Spre deosebire de apa, care are doar cateva urme de minerale, orice alt lichid presupune o compozitie chimica cu elementele pozitive si negative, iar cantitatea consumata nu mai poate fi „la liber“, ci va fi limitata astfel incat sa se obtina doar efectele benefice din respectivul produs.

Sloganul „consumati zilnic 2 litri de lichide“ este gresit, nu avem nevoie de acest indemn ca sa consumam multe cani de cafea sau litri intregi de suc, fie el si „100% natural“. Corect ar fi „beti zilnic 2 litri de apa“, pentru ca apa, si numai apa, asigura o hidratare optima.

A nu bea suficienta apa este mult mai periculos pentru sanatate decat a bea in exces. Apa nu se poate transforma in grasime si nu are efecte secundare.

Aportul hidric zilnic este asigurat de multe ori de un produs la moda, si anume bauturile racoritoare. Alaturi de cafea si ceai, sucurile au devenit alternativa comuna la consumul de apa, ajungandu-se chiar la paradoxul unui supraconsum.

Apa in sine nu poate fi inlocuita din dieta zilnica, insa exista metode prin care sa avem un aport optim cu efort minim si placere maxima. Pentru „pacatosii“ care incearca sa-si camufleze placerile si slabiciunile sub dezideratul nobil de a consuma cat mai multe lichide, trebuie sa recunoastem bauturile racoritoare, ceaiul si cafeaua drept variante acceptabile de hidratare. Macar nu contin alcool!