Diabetul insipid, diferit de diabetul zaharat. Vezi cum apare:

(Last Updated On: May 17, 2016)

Diabetul insipid este o afectiune endocrina rara, care se manifesta prin sete intense si urinare frecventa si in cantitate mare (volumul urinar depaseste 3 litri de urina pe 24 de ore). Cand auzim termenul diabet insipid, ne duce gandul la diabet zaharat, dar intre aceste doua afectiuni nu exista nici o legatura.

In cazul diabetului insipid este vorba de o problema cu un hormon numit vasopresina sau ADH (hormon antidiuretic) care, dupa cum o sugereaza si numele, are rolul de a limita cantitatea de urina, informează csid.ro.

Acest hormon este produs de neuronii din hipotalamus, fiind apoi depozitat la nivelul glandei hipofize (atat hipotalamusul, cat si hipofiza sunt situate la baza creierului). Vasopresina actioneaza la nivelul rinichiului, producand reabsorbtia apei si scaderea cantitatii de urina.

Exista mai multe tipuri de diabet insipid
– Diabetul insipid central (DIC) – problema este la nivelul hipotalamusului sau hipofizei; in acest caz este afectata producerea, depozitarea sau eliberarea de vasopresina. Diabetului insipid central poate fi primar (transmis genetic sau idiopatic – adica fara o cauza aparenta) si secundar/dobandit (dupa interventii chirurgicale pe creier, traumatisme craniene, tumori craniene, meningite, boli inflamatorii ca sarcoidoza, histiocitoza, anevrismele cerebrale).

– Diabetul insipid nefrogen (DIN) – este produsa si eliberata suficienta vasopresina din creier, dar exista anomalii la nivelul rinichiului, vasopresina nemaiputand actiona eficient. Si aceasta forma de diabet insipid poate fi primara (transmisa genetic) sau secundara (provocata de boala polichistica renala, litiaza renala, insuficienta renala, amiloidoza, nivel prea mare de calciu in sange, nivel scazut de potasiu in sange, anumite medicamente – litiu, tetraciclina, manitol, glucoza).

– Diabetul insipid dipsogen (DID) –reprezinta o poliurie secundara unui aport excesiv de apa. In acest tip de diabet insipid este afectat mecanismul setei.

Setea este declansata in mod normal de cresterea concentratiei sangelui, dar in cazul acestei afectiuni este prezenta o sete exagerata, necorelata cu necesitatile organismului, care duce la un aport de lichide prea mare, cu diluarea sangelui, obtinandu-se practic o intoxicatie cu apa.

Poate aparea in cazul unei leziuni la nivelul hipotalamusului (traumatisme, meningita TBC, sarcoidoza, tumori), asociat unei tulburari psihiatrice (pana la 20% din pacientii cu schizofrenie rezistenta la tratament pot prezenta aceasta forma de diabet insipid), dupa anumite medicamente sau fara o cauza aparenta.

Tratament
Tratamentul diabetului insipid depinde de tipul si de gravitatea diabetului insipid.

Diabetul insipid de origine centrala
Daca diabetul este secundar unei afectiuni hipofizare sau hipotalamice, trebuie tratata in primul rand aceasta afectiune.

Daca avem de a face cu o forma usoara (deficit partial de vasopresina) este suficient ca pacientul sa bea suficiente lichide pentru a evita deshidratarea.

In cazul unei forme severe (deficit marcat de vasopresina – cantitatea de urina poate ajunge la 10-15 litri pe 24 de ore), tratamentul consta in administrarea unui analog sintetic de vasopresina numit desmopresina. Aceasta poate fi administrata intranazal, pe cale orala, sublingual sau injectabil. Doza va fi ajustata, astfel incat sa amelioreze simptomatologia (sa reduca cantitatea de urina si setea).

Daca pacientul are diabet insipid de tip central, se recomanda sa inlocuiasca lichidele pe care le pierde; totusi, in timp ce ia desmopresina e bine sa bea apa sau alte lichide doar cand ii este sete, deoarece medicamentul previne excretia in exces a apei, astfel rinichii produc mai putina urina si sunt mai putin responsivi la modificarile cantitatii de lichide corporale.

In cazurile usoare de diabet insipid de cauza centrala, cresterea aportului de apa poate fi singurul remediu necesar. Medicul poate sugera ingestia unei anumite cantitati de apa – de obicei mai mult de 2,5 litri pe zi – pentru a asigura o hidratare corecta.
Diabetul insipid nefrogen

Daca diabetul insipid nefrogen este secundar unor medicamente, acestea se pot opri/inlocui cu avizul medicului curant dar uneori diabetul insipid poate fi ireversibil (nu mai dispare in ciuda intreruperii medicatiei care l-a provocat).

Un medic specialist poate oferi un tratament adecvat.