Fluorul, „otravă” sau „medicament” pentru dinți? Tu ce pastă de dinți folosești? Cu sau fără? Vezi recomandările:

(Last Updated On: May 13, 2016)

Fluorul, „otravă” sau „medicament” pentru dinți? Într-o lume super-informată părerile sunt împărțite. Unii acuză fluorul că produce dizabilități neuronale, alții o laudă pentru comabatere eficentă a cariilor.

Un studiu publicat în acest an, în cel mai vechi şi mai prestigios jurnal medical, The Lancet, a clasificat fluorul ca neurotoxină – în aceeaşi categorie ca arsenicul, plumbul şi mercurul, informează csid.ro.

weccecewe

Potrivit studiului, o analiză sistematică a identificat cinci chimicale industriale ca neurotoxine care provoacă daune neuronale: plumbul, metil-mercurul, bifenil policlorinat (PCB), arsenicul şi toluenul.

Analiza menţionează încă şase substanţe identificate ca neurotoxine: manganul, fluorul, clorpirifos, diclor-difenil-tricloretanul (DDT), Tetracloretilena şi difenilii polibromuraţi eteri (PBDE). Autorii studiului atrag atenţia că multe alte neurotoxine sunt încă nediscoperite şi neclasificate.

Studiul menţionează că dizabilităţile neuronale, printre care deficitul de atenţie, hiperactivitatea, dislexia şi alte afecţiuni cognitive afectează milioane de copii la nivel mondial în ceea ce ei numesc o nouă pandemie a neurotoxicităţii.

Pe lângă fluoroul din sursele de apă potabilă din oraşe, substanţa poate fi găsită şi în anumite alimente, în mod special în anumite tipuri de ceai procesate care au fost cultivate în zone cu un grad ridicat de poluare.

Dacă ai citit vreodată atenţionările de pe cutia de pasta de dinţi, probabil ştii deja cât de periculos poate fi fluorul, mai ales pentru copii. Din cauza acestui pericol, mulţi părinţi au renunţat la pastele de dinţi care conţin fluor în favoarea unor formule organice pe bază de ulei de cocos, uleiuri esenţiale de mentă şi scorţişoară sau alte ingrediente naturale.

În schimb, Dr. Raluca Grigoroiu, Medic Stomatolog, recomandă pe helpnet.ro fluorul, care este un microelement esential pentru sanatatea dintilor nostri, indeplinind multe roluri in ceea ce priveste mentinerea sanatatii acestora, el intarind structura smaltului si prevenind astfel aparitia cariilor.

De asemenea, prezenta acestui mineral in saliva inhiba enzimele bacteriene si previne formarea de acizi care pot produce carii dentare.

Fluorul este un element indispensabil compozitiei minerale a dintilor in toate etapele dezvoltarii lor. El intervine eficient si in stoparea evolutiei cariei dentare. Pastele de dinti cu fluorura de sodiu incorporata sunt mult mai eficiente in protectia anticarioasa a dintilor.

Fluorura de sodiu intervine la nivelul smaltului facandu-l rezistent la actiunea acizilor produsi de bacteriile placii dentare, stimuland in acelasi timp si remineralizarea smaltului.

Fluorul este asadar un oligoelement indispensabil profilaxiei anticarioase. Prevenirea cu fluor a cariilor este un program complex sustinut de medicii dentisti prin multiple proceduri, iar tratamentul curativ cu tablete este unul foarte recomandabil si eficient. Este important de stiut ca odata inceput un astfel de tratament, acesta nu trebuie intrerupt.

Tu ce pastă de dinți folosești?