Hipertiroidia, cauze și tratament

(Last Updated On: May 30, 2016)

Boala tiroidiană astăzi afectează un număr foarte mare de persoane. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului ce controlează energia care curge în organism. Hipertiroidismul fiind astfel o tulburare hormonală cauzată de o creștere a funcției tiroidiene.

Ea merge într-o stare de activitate excesivă, crește în dimensiune și produce cantități mari de hormoni tiroidieni. Dar care sunt cauzele creșterii excesive ale secreției de hormoni și cum vă puteți trata?

Glanda tiroida, avand o greutate de aproximativ 30 g, situata la baza gatului, secreta doi hormoni – tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) spune Dr. Dinu Iulian Medic Primar pentru helpnet.ro.

Acestia au un rol in metabolismul bazal, in procesul de crestere si dezvoltare ale organismului, in osificarea si maturarea sistemului nervos.

Hipertiroidia ( numita si tireotoxicoza) reprezinta expresia clinica a unei secretii excesive de hormoni tiroidieni si se manifesta prin urmatoarele simptome:
scaderea in greutate desi exista un apetit alimentar crescut
cresterea metabolismului bazal

intoleranta la caldura si tendinta catre transpiratii
slabiciune musculara
tremuraturi
irascibilitate si labilitate emotionala
scaune frecvente

oligo sau dismenoree
osteoporoza sau dureri osoase generalizate
parul devine moale si fin, iar uneori cade in exces
uneori aparea cresterea in volum a glandei tiroide (gusa)
tremuraturi fine ale mainilor, etc.

Cauzele cresterii excesive a cantitatii de hormoni tiroidieni in sange pot fi urmatoarele:
adenomul tiroidian toxic unic (un singur nodul tiroidian hipersecretant)
gusa multinodulara toxica (prezenta a mai multor noduli hipersecretanti)
tiroidita autoimuna – Hashimoto (apare dupa nastere) sau boala Basedow-Graves
cancerul tiroidian, metastaze tiroidiene.

Diagnosticul de hipertiroidie presupune dozari hormonale de T3, T4 si TSH, ecografie tiroidiana, scintigrafie tiroidiana, radiografie osoasa pelviana, CT (computer si tomograf) sau IRM (imagine rezonanta magnetica).

Tratamentul consta in administrarea de antitiroidiene de sinteza (Propiltiouracil, Metiltiouracil, Carbimazol, Tiamazol), sedative, tranchilizante, glucocorticoizi in cazul tiroiditelor autoimune, iodul radioactiv sau cel stabil fiind o alta varianta de tratament; litiul blocheaza eliberarea hormonilor tiroidieni, iar beta blocantele precum propranolul previne tahicardia sau extrasistolele cardiace. Tratamentul chirurgical este recomandat in cazul gusilor multinodulare, in cazul bolii Basedow sau pentru cancerele de tiroida.

Netratata, hipertiroidia poate determina aparitia unor complicatii cum ar fi tulburarile de ritm cardiac (fibrilatia, flutter-ul), insuficienta cardiaca, scaderea ponderala marcata, agitatie severa, complicatii tromboembolice, astenie marcata, s.a.m.d.

Hipertiroidia poate aparea la orice varsta, iar femeile sunt mai afectate in comparatie cu barbatii.

Daca prezentati simptomele descrise mai sus, este recomandat sa va prezentati la un consult medical si sa faceti investigatiile pe care vi le recomanda medicul de familie sau medicul endocrinolog.