Infarct miocardic sau atac de panică? Vezi cum le deosebești:

(Last Updated On: April 28, 2017)

Aveți uneori reacții fizice de tip bătăi puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac, senzații de amețeală sau leșin, nevoia de a merge des la toaletă, și credeți că sunt niște simptome ale infarctului de miocard?

Stați liniștit, respirați adânc și calmați-vă, dacă aceste simptome sunt scurte, de până la 10 minute, atunci e un simplu atac de panică manifestat în diverse condiții individuale.fqerfer

Despre cum puteți să faceți diferența între un atac de panică de unul miocardic, vă vine în ajutor cu câteva sfaturi utile, medicul specialist în cardiologie, doctorul Crina Bercian din cadrul Spitalului Polaris Medical.

 

Semnele clinice ale infarctului de miocard acut sunt:
durere toracica anterioara intensa, cu caracter de presiune, arsura, greutate, strangere sau sfredelire;
durerea poate iradia catre umar, brate, gat, maxilar, abdomen superior

durata durerii este mai mare de 15-20 minute (pana la cateva ore), nu cedeaza la tabletele de nitroglicerina sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute);
durerea poate fi insotita de alte semne: ameteli, stare de lesin, greata, varsaturi, transpiratii, paloare, senzatie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitatii.

Principalul simptom al atacurilor de panica este sentimentul de frica si anxietate, alaturi de alte reactii fizice. Durata unui atac de panica este de aproximativ 5-20 minute iar intensitatea sa creste treptat si atinge un nivel maximum in aproximativ 10 minute. Atacurile de panica pot debuta in urma unui eveniment traumatizant sau fara o cauza aparenta.

Cateodata doar gandul la o anumita situatie poate crea o stare de anxietate severa.

Atacul de panica se manifesta prin:
frisoane sau valuri de caldura
transpiratie brusca
senzatie de sufocare
senzatie de ameteala sau lesin

batai puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac
durere toracica
senzatia de pierdere a controlului
respiratie sacadata si senzatia de nod in gat sau de strangere a stomacului

nevoia de a merge des la toaleta
Aceste simptome pot avea la baza si o conditie medicala (hipertiroidism, hipoglicemie, prolaps de valva mitrala, astm bronsic) din acest motiv, daca atacurile de panica se inmultesc, sunt indicate investigatii amanuntite.

Vorbim de atac de panica atunci cand nu poate fi identificata nicio cauza somatica pentru simptomele recurente de panica.

Atentie! Chiar daca ati prezentat in trecut atacuri de panica, asta nu exclude existenta, in paralel, a unei afectiuni cardiace. De aceea, daca atacul de panica dureaza mai mult de o ora, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic.

In cadrul sectiei de Recuperare Cardiovasculara din cadrul Spitalului Polaris Medical, sunt tratate o serie de cardiopatii, arteriopatii, hipertensiunea, insuficienta cronica cardiaca si multe alte afectiuni.