Jumătate din noi ne confruntăm cu infarctul „silențios” și nu ne dăm seama. Se manifestă ca o simplă răceală dar poate distruge definitiv inima.

(Last Updated On: May 30, 2016)

Aveți peste 50 de ani, și în familia dumneavoastră au existat persoane cu hipertensiune arterială, diabet zaharat sau obezitate? Dacă țineți la viața, sunteți obligat să cunoașteți recomandările medicilor, pentru a evita atacurile de cord de tip silențios.

Mascat printr-o simplă răceală, infarctul silențios în majoritatea cazurilor poate să treacă neobservat, însă acesta se poate manifesta în mod individual la fiecare persoană, lovind pe neașteptate cu riscul de a distruge inima definitiv.

Nu toate atacurile de cord se manifesta prin dureri in capul pieptului si transpiratii abundente, unele “lovesc in tacere si pe neasteptate” in lipsa oricarui simptom, sugereaza un nou studiu efectuat de National Institutes of Health (NIH).

Cercetatorii au observat ca 8% dintre participantii la studiu au prezentat semne ale afectiunilor cardiace. Majoritatea au trecut neobservate si netratate, iar aproape jumatate dintre pacientii care au fost cercetati pentru boli cardiace, erau suspecti de atac de cord, ceea ce arata, spun cercetatorii, ca este posibil sa fi avut un atac de cord in lipsa simptomelor, scrie doctorulzilei.ro

Simptomele lor includ o durere usoara in piept, greata, varsaturi, oboseala, arsuri la stomac, dificultati de respiratie, tensiune in maxilar sau la nivelul gatului.

Cand aceste lucruri se intampla, inima bate prea tare si nu mai pompeaza sange in mod eficient, manifestandu-se stopul cardiac.

Ce e de facut? Trebuie sa ne monitorizam atent toate aceste simptome pentru a preveni evolutia bolilor cardiace. Iar daca ai peste 50 de ani si un istorie in familie cu afectiuni cardiace sau alti factori de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cu atat mai mai mult daca esti fumator, iar simptomele persista mai mult de 20 de minute, trebuie sa mergeti la doctor si nu sa asteptati sa treaca, spune Dr. Bluemke.

Chiar si in lipsa simptomelor controlul anual este necesar. Asta deoarece un atac de cord silentios nu este singurul pericol. De la hipertensiunea arteriala cronica, diabet zaharat, obezitate si la tutun, toate acestea afecteaza ireversibil sanatatea cardiaca.