Nutrițuionistul Mihaela Bilic: „Indulcitorii sunt alternative bune la consumul de zahar” Vezi de ce:

(Last Updated On: May 22, 2016)

Dacă sunteți iubitori de dulciuri, atunci cu siguranță cunoașteți că zahărul este o substanță nocivă care poate dăuna foarte mult organismului tău.

Din acest motiv consumul de zahăr ar trebui redus din regimul nostru zilnic de alimentare. Există o alternativă foarte simplă de înlocuire a zahărului și anume – îndulcitorii. Aceștia  au un efect pozitiv asupra organismului nostru, ne scutesc de îmbătrânire prematură, obezitate, diabet, carii dentare etc.

“Chiar daca afirmatia mea va trezi un murmur de nemultumire, mi-o asum in modul cel mai responsabil: sunt un mare fan al indulcitorilor de sinteza si ii consider una dintre putinele inventii cu adevarat folositoare din industria alimentara.”- a mentionat Dr. Mihaela Bilic, psihonutritionist, citată de reginamaria.ro

vdffr7257

“Zaharul este, dupa parerea mea, principalul responsabil pentru pierderea controlului alimentar si mi-ar placea sa cred ca peste 50 de ani va veni o zi in care pe punga de zahar sa scrie, similar cu avertismentul de pe pachetul de tigari: „Atentie, dauneaza grav sanatatii!.” – a subliniat Dr. Bilic.

„Indulcitorii sintetici (edulcorantii) nu modifica glicemia, nu declanseaza secretie de insulina si nu provoaca carii dentare, din contra, unii dintre ei ajuta la prevenirea acestora. Zaharul, indiferent de culoare sau de provenienta, este un produs cariogenic (raspunzator de aparitia cariilor), in timp ce indulcitorii au proprietati cariostatice (previn si chiar impiedica aparitia cariilor).

Prea frumos ca sa fie adevarat? Ei bine, indulcitorii nu au fost aplaudati, asa cum ar fi fost normal, ci mai degraba controversati, iar uneori chiar interzisi. Si din nou apare intrebarea: cine are interes sa incurajeze supraconsumul de alimente si sa creasca incidenta unor afectiuni precum obezitatea si diabetul?

Edulcorantii exista pe piata de 100 ani, dar au fost permanent aratati cu degetul si acuzati fara dovezi ca ar produce boli grave (de la cancer pana la maladia Alzheimer), pe baza unor studii mai mult sau mai putin obiective, insa intens mediatizate. In fond, orice substanta naturala sau de sinteza poate fi toxica, totul tine de doza.

Reabilitarea indulcitorilor si retragerea acuzatiilor nefondate impotriva lor permite ca in momentul actual sa putem afirma cu certitudine ca indulcitorii:

sunt inofensivi si nu creeaza probleme pentru sanatate

au avantaje incontestabile in prevenirea si tratamentul obezitatii, diabetului si cariilor dentare.

In concluzie, consumul moderat de edulcoranti reprezinta o varianta rezonabila de reducere a aportului caloric si a cantitatii de zahar din alimentatia zilnica.”, a mai spus aceasta.