Poți face infectie urinara de la toaleta publica? Vezi ce spun specialiștii:

(Last Updated On: May 10, 2016)

În majoritatea cazurilor toaletele publice nu sunt nici pe aproape cele mai curate locuri pe care le vizităm. Vizita într-o toaletă publică, le induce multor persoane sentimentul de paranoie. Totul pare murdar și dezgustător, mai ales capacul de la toaletă – cel mai periculos obiect, văzându-l te gândești imediat cum ai putea să te protejezi de microbii de pe el și cum ai putea ieși curat de acolo. Acest lucru este destul de normal, pentru că îți pasă de sănătatea ta.

Pe vasul de toaletă pot fi fi gasiti Streptococcus, Staphylococcus aureus sau E. coli.  E. coli (Escherichia coli) este o bacterie care se gaseste in mod normal in tubul digestiv al omului. Multe tulpini de E. coli traiesc in intestinul oamenilor sanatosi si nu produc nici un prejudiciu, facand parte din flora normala a intestinului, scrie reginamaria.ro

Dr. Chuck Gerba, Profesor de Microbiologie la Universitatea Arizona a studiat ce boli infectioase pot fi transmise de vasul de toaleta, cautand in mod particular bacteriile fecale cum ar fi E.coli si Staphylococcus aureus.

Vasul de toaleta este unul din obiectele cele mai curate in ceea ce priveste microorganismele” – a concluzionat Dr. Gerba. “In medie, pe vasul de toaleta exista doar 50 de bacterii/ pe unitatea de masura de 6 cm2. Vasul de toaleta reprezinta referinta noastra, nu sunt alte obiecte care sa fie la fel de curate ca acesta. De exemplu, tastatura de calculator contine un numar de 200 de ori mai mare de bacterii, comparativ cu toaleta. In mod similar, tocatorul si buretele de vase contin un numar mult mai mare de germeni.

Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de bacterii care traiesc in tubul digestiv. Pentru a se produce o infectie urinara, este nevoie ca E. Coli sa ajunga din tubul digestiv la nivelul uretrei. Cu alte cuvinte, te vei infecta cu bacteriile din propriul corp. De exemplu, daca hartia de toaleta atinge anusul si apoi labiile, bacteria va ajunge in uretra unde se va multiplica si va fi transportata catre vezica urinara, producand cistita.

Femeile au un risc crescut de a face infectii urinare si se considera ca o femeie va face cel putin o data in viata o infectie urinara. Aceasta se intampla deoarece la femei uretra este pozitionata mai aproape de anus, comparativ cu barbatii, pe de o parte, iar pe de alta parte, este mai scurta, ceea ce faciliteaza ca bacteriile sa ajunga mai usor la vezica urinara.