Tensiune mare dimineața. Este bine să ne trezim dimineața la 6:00?

(Last Updated On: May 25, 2016)

Tensiune mare dimineața.Știați că după o noapte de somn liniștit și odihnitor te poți totuși trezești cu dureri de cap și chiar cu tensiune? Acest lucru se datorează faptului că între orele 06:00 și 10:00 dimineața, are loc o descărcare de hormoni, mai ales de catecolamine care provoahă riscul de hipertensiune.

Conferențiar doctorul Horia Balan, șef de secție medicină internă la Spitalul Clinic al județului Ilfov, a făcut niște cercetări în acest domeniu și a constatat că între orele 06:00 și 10:00 pe om îl pândesc riscuri mai mari atacuri cardiovasculare din cauza creșterii tensiunii arteriale, informează jurnalul.ro.

Tensiune mare dimineața

Maximum de risc pentru accidentele hipertensive, adica pentru accidentele cerebro-vasculare, dar si pentru neplaceri ale functionarii inimii, ei bine, aceste riscuri sunt maxime intre 6:00 si 10:00 dimineata. Medicii de specialitate isi explica acest maxim de hipertensiune prin aceea ca descarcarile de hormoni, mai ales de catecolamine, au loc in acest interval de timp, in primele ore ale diminetii, caci mostenim asta si de la regnul animal, fiindca in zori de zi animalul se pregateste de lupta, deci are un surplus de hormoni.

Ba mai mult, intre 6:00 si 10:00 se inregistreaza si o valoare mai mare a factorului de coagulare a sangelui, deci sangele in acest interval al diminetii poate da drumul la cheaguri care risca sa astupe vase, prejudiciind irigarea creierului si a inimii.

La un moment dat, medicina chiar s-a intrebat “oare e bine sa ne trezim dis-de-dimineata, adica sa ne trezim chiar in perioada periculoasa a maximului de tensiune?”

Cu atat mai mult si-a pus intrebarea medicina daca este cu adevarat folositoare sau nu cumva este nociva acea gimnastica de dimineata, cu zvapaiala si solicitare a inimii si a vaselor.

Tocmai de aceea chinezii au o alta strategie. La ei, gimnastica de intretinere se face mai tarziu, intr-o pauza catre amiaza in programul de la serviciu, si miscarile nu sunt smucite, ci lente, elegante, apropiate de balet. Un alt maxim al tensiunii arteriale se inregistreaza pe la ora 16:00, de aceea este recomandata acea siesta cu un mic somn de o jumatate de ora dupa masa.

Englezii chiar au incercat sa forteze instituirea unei legi prevazand odihna dupa masa de pranz, tocmai pentru a impune o odihna in perioada a doua de risc hipertensiv pe parcursul zilei. De altfel, medicina a declarat un prognostic mai rau pentru bolnavii de hipertensiune care au valori mari intre 6:00 si 9:00 dimineata.

Prognosticurile nu sunt prea bune nici pentru hipertensivii care au valori ridicate ale tensiunii arteriale in timpul noptii.

La intrebarea “merita sa ne trezim asa de dimineata?, raspunsul este DA, doar daca suntem siguri ca ne odihnim o jumatate de ora la 16:00 pentru siesta. De altfel, meridionalii, laudati ca fac mai putine accidente cardiace si vasculare, de regula trag un pui de somn la pranz, intre orele 14:00 si 15:00.