Un medic român ne spune ce este de fapt detoxifierea si cum ne reglam dieta

(Last Updated On: April 8, 2017)


Știați că, odată cu sosirea primăverii corpul nostru are nevoie de o curățare temeinică, și anume de detoxificat? În timpul rece bilanțul energetic al organismului se epuizează astfel încât ne simțim foarte obosiți, scade performanța și imunitatea.

De cele mai dese ori pentru a curăța organismul recurgem la diverse diete de detoxificare, care se bazează pe alimente exclusiv naturale, legume, fructe, cereale, produse lactate și utilizarea unor cantități mari de lichid, excludem alimentele bogate în calorii, sucurile din pachet, alimentele cu conservanți și fast-food-urile.

Dr. Luana Sebestyen, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice a explicat la medlive.hotnews.ro ca “detoxifierea” este un concept gresit inteles si a oferit sfaturi referitoare la o dieta corespunzatoare dupa sarbatori, dar si pe parcursul intregului an.

“Extremismul este cea mai mare greseala. Este foarte adevarat ca lucrurile astea nu sunt explicate si populatia generala nu are de unde sa le stie. Asa se nasc tot felul de mituri”, a precizat Dr. Luana Sebestyen.

Dr. Luana Sebestyen: Conceptul de detoxifiere este un mit, este foarte gresit inteles. Exista termenul medical de detoxifiere, dar care se referea la situatia de boli cronice, de cancer. Pentru ca organismul are metodele proprii de detoxifiere, in principal sistemul gastro-intestinal si sitemul limfoid, pielea, plamanii, rinichii.

Extremismul este cea mai mare greseala. Este foarte adevarat ca lucrurile astea nu sunt explicate si populatia generala nu are de unde sa le stie. Se nasc tot felul de mituri, care pe noi in consultatiile de zi cu zi, ne impiedica. Eu cel putin trebuie sa imi petrec peste jumatate din consultatie pentru a demitiza si a-l face pe om sa inteleaga ca sunt niste lucruri nefundamentate care circula si care pot duce, din punct de vedere psihologic, la un comportament alimentar extremist.

Acest comportament are pe termen lung repercusiuni mult mai grave decat consumul in exces a grasimilor saturate sau a carbohidratilor rafinati din timpul sarbatorilor.

Cred ca ar trebui sa revenim la ideea de moderatie in general, fie ca sunt sarbatori sau perioadele de dupa sarbatori, respectiv sa evitam consumul in exces a grasimilor saturate, a carbohidratilor rafinati, a alcoolului in exces, a sarurilor, dar nu cred in dietele de detoxifiere.

Aceste diete folosesc legume, fructe, sucuri de fructe, smoothie-uri, seminte pe care noi nutritionistii le recomandam in dieta de z cu zi. Nu e ceva special. Ele se recomanda intr-un anume procent ca si grasimile saturate care sunt si ele necesare. Avem nevoie toate principiile alimentare: de acizi grasi saturati pana intr-un punct, de acizi grasi polinesaturati, mononesaturati, de carbohidrati, de proteine animale, vegetale.

Vezi aici Video:

Cresterea consumului de fibre este indicat. Rolul fibrelor este de a stimula peristartismul intestinal astfel incat colonul sa isi exercite in bune conditii functia lui de detoxifiere.