Vezi care este impactul pe care vocea mamei il are asupra copiilor:

(Last Updated On: May 31, 2016)

Legătura dintre mamă și copilul ei este una specială. Știați că, anumite părți ale creierului care răspund de emoție, socializare, recunoașterea facială sunt activate numai de auzirea vocii mamei? Vocea mamei poate fi recunoscută cu ușurință dintr-o mulțime întreagă.

Daniel Abrams, profesor de psihiatrie la Stanfrod a realizat în cadrul unui studiu că multe dintre procesele cognitive sunt învățate anume prin ascultarea vocii mamei.

Parti ale creierului care sunt legate de emotie, primirea de recompense, recunoastere faciala si angajarea la nivel social sunt activate numai de auzirea vocei mamei. Pe scurt, capacitatea copilului de a comunica este foarte puternic influentata de modul in care acesta reactioneaza la vocea mamei sale, informeaza medlive.hotnews.ro

“Multe dintre procesele cognitive care insotesc evenimentele sociale, lingvistice si emotionale sunt invatate prin ascultarea vocii mamei,” declara Daniel Abrams, autorul principal al studiului, profesor de psihiatrie la Stanford.

“Insa, in mod suprinzator, stim prea putine lucruri despre modul in care creierul organizeaza informatia in functie de aceste sunete deosebit de importante. Pana de curand nu stiam ca vocea mamei are un impact care furnizeaza un acces rapid la sistemele cognitive ce insotesc activitatile sociale, aceasta conexiune fiind amprenta neuronala a comunicarii la copii,” adauga acesta.

Faptul ca atat de multe zone neuronale sunt activate la auzirea vocei mamei a fost o supriza pentru oamenii de stiinta, a declarat Vinod Menon, profesor de psihiatrie si stiintele comportamentale.”Stim ca vocea mamei este o sursa importanta ce furnieaza confortul emotional la copii, insa in cadrul studiului am putut observa care sunt circuitele biologice care favorizeaza acest lucru,” a adaugat acesta.

Aceasta reactie pe care copiii o au aproape instant atunci cand aud vocea mamei isi are originea dincolo de vremea copilariei. Un studiu efectuat in 2010 arata ca adolescentii care trec printr-o perioada stresanta se calmeaza aproape instant daca aud vocea mamei lor la telefon, intrucat aceasta conversatie ajuta la reducerea eliberarii hormonului care produce stresul, precum si la eliberarea oxitocinei, o substanta care joaca un rol important in formarea de noi conexiuni neuronale.