Vezi de ce apare tusea cronică:

(Last Updated On: May 31, 2016)

Tusea este una dintre cele mai importante simptome și tipic pentru aproape toate bolile pulmonare. Totuși, tusea din când în când ne ajută să curățim plămânii și să prevenim infecția. Cu toate acestea, uneori tusea poate deveni o boală cronică.

Tusea cronică este de obicei definită ca o tuse care durează opt sau mai multe săptămâni. De aceea tusea cronică trebuie investigată de către un medic pentru a se acorda tratamentul necesar. Dar care sunt cauzele tusei cronice?

Alergiile respiratorii – se pot manifesta exclusiv prin accese de tuse seaca, in special la copii si tineri; ex.: alergia la acarienii din praf, scrie reginamaria.ro

Rinita cronica poate fi insotita de accese de tuse atunci cand secretiile se scurg din nas in gat si declanseaza reflexul de tuse. Apare foarte frecvent la copii, dar si la adulti in cazul rinitei cronice vasomotorie sau a polipozei nazale.

Refluxul gastroesofagian. Manifestarile tipice de arsura si dureri retrosternale sau dureri in capul pieputului pot fi insotite de accese de tuse seaca. Acestea din urma sunt calmate prin medicamente antiacide si prin mentinerea sub control a refluxului.

Infectia faringiana bacteriana – este importanta efectuarea exudatului faringian cu antibiograma.

Candidoza sau alte micoze faringiene – apar in special dupa administrarea antibioterapiei si pe fondul unei aparari deficitare a mucoaselor.

Astmul bronsic – tusea insoteste simptome precum greutatea in respiratie, mai ales in expir, respiratia prelunga si sueratoare, adica wheesingul, oboseala la efort.

Alte boli ale plamanilor: BPOC (bronsita cronica obstructiva) data de fumat sau expunerea la noxe respiratorii, cel mai adesea profesionale.

Vegetatiile adenoide – cea mai frecventa cauza la copiii mici; de precizat ca vegetatiile adenoide sunt numite gresit “polipi” – sunt doua entitati diferite si au cauze diferite. Vegetatiile provin dintr-o serie de structuri limfatice, cu rol de aparare a sferei ORL, dar care, dupa repetate infectii de tract respirator superior, nu regreseaza o data cu disparitia factorului declansator infectios, ci persista. Sunt o sursa de secretii ce se scurg prin spatele nasului in gat, declansand reflexul de tuse. Cand aceste vegetatii sunt mari, apar si otitele si de obicei nu mai exista cale de intoarcere, de regresie a dimensiunilor lor prin tratament, trebuind scoase.

Anumite medicamente dau tuse. De exemplu, medicamentele antihipertensive, din gama inhibitorilor de enzima de conversie – captopril, enalapril. Tusea dispare odata cu intreruperea administrarii acestor medicamente.