7 din 10 români vor să se lase de fumat. Vezi cum poţi renunţa de ţigări rapid şi pentru totdeauna

(Last Updated On: June 9, 2016)

Dacă sunteți fumător, atunci cu siguranță nu doar odată ați încercat să vă lăsați de acest viciu nesănătos. Existe foarte mulți specialiști care propun diverse tehnici, plasture cu nicotină, gume de mestecat, pastile, toate acestea au fost încercate de milioane de oameni, dar puțini din ei au renunțat la fumat.

Experții de la Asociația Română de Hipnoză vin cu unele recomandări care v-ar ajuta să depășiți această problemă, câteva tehnici simple dar importante pentru a porni calea de renunțare la fumat, potrivit romaniatv.net.

Secretul acestor tehnici este identificarea cauzei primordiale a stresului interior, bine întipărit în subconştientul nostru, care ne provoacă să fumăm din ce în ce mai mult, pe care mai apoi o putem descărca emoţional în doar câteva minute.

“Studii de la institute prestigioase din întreaga lume arată că autosugestionarea are o rată de succes foarte mică… ceea ce e corect, dar totuşi incomplet.

Într-adevăr, autosugestionarea nu ar fi eficientă câtă vreme este realizată doar la nivel de minte conștientă. Dacă eu îmi spun mereu: Mă las de fumat, mă las de fumat, mă las de fumat… dar la nivel profund, subconștient nu am accesat nevoia care mă face să fumez, atunci nu am făcut decât să mă păcălesc şi nu voi reuşi să mă las de fumat.

În cel mai bun caz voi renunţa pentru scurt timp, dar mă voi întoarce la acest viciu destul de repede”, declară Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

„Nevoia de a fuma are la bază o cauză emoțională. Este nevoia de a satisface o dorință interioară necunoscută minții conștiente. Cei mai mulți oameni declară că fumează pentru a se relaxa, social, din obișnuiță sau din plăcere.

Este totuși imposibil ca doar aceste 4-5 motive să fie singurele cauze care fac ca peste 2 miliarde de oameni să se apuce de fumat. Cauza este întotdeauna una profundă, personală, emoțională și, de cele mai multe ori, necunoscută fumătorului”, continuă Eugen Popa.

În opinia specialistului, mulţi oameni nu reuşesc să se lase de fumat deoarece privesc acest obicei ca fiind unul de sine stătător și nu ca ceea ce este de fapt cu adevărat: o reacție de auto-apărare față de stresul interior, de angoasă, anxietate etc.

“Fumatul este un rezultat, nu o cauză. Unii fumează pentru că sunt nervoşi, deci trebuie să identifice cauza nervozităţii lor, alţii fumează pentru că se simt singuri, deci trebuie să descopere şi să rezolve factorul care-i determină să se simtă aşa”, consideră specialistul.

Care sunt paşi pe care trebuie să-i urmăm pentru a ne lăsa de fumat?

Există mai multe tehnici care ne ajută ca un prim pas, în a controla aceste impulsuri interioare de a fuma:
Atunci când simți că vrei să fumezi, așteaptă 1 minut înainte de a face asta;
Dacă totuși continui cu acțiunea de a fuma, extinde cât mai mult timpul până aprinzi țigara și tragi din ea. Prelungește fiecare gest în parte.
Trage 1 fum și apoi așteaptă 30-60 secunde până îl tragi pe al doilea.

Aceste metode simple sunt doar „de avarie”.
Adevărata eliberare constă în identificarea cauzei sau cauzelor primordiale iar acest lucru se poate realiza extrem de ușor folosind tehnici cum ar fi Regresia Hipnotică, Tehnica Centru, Tehnica Resurselor Interioare. Folosind aceste tehnici putem descoperi cauza stresului pentru ca apoi să îl eliberăm și astfel, dispare și nevoia de a fuma.