Medici: Nu sta la soare dacă folosești aceste medicamente!

(Last Updated On: June 11, 2016)

Cunoașteți ce este fotosensibilitatea și care sunt problemele întâlnite la persoanele cu această boală? Cei ce se confruntă cu această problemă întâmpină mereu dificultăți când merge vorba de o vacanță la mare, sau chiar o simplă plimbare vara pe timp cu soare.

Fotosensibilitatea are la baza sa un șir foarte lung de cauze pe care trebuie să le cunoașteți, indiferent dacă aveți sau nu de-a face cu această neplăcută problemă a pielii. Odată supuși razelor directe ale soarelui riscați să treceți prin experiențe neplăcute care neapărat vă vor duce direct la ușa medicului dermatolog.

Medicamentele

Fotosensibilitatea reprezinta un efect secundar comun produs de diferite medicamente. „Exista o lunga lista de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumina, iar intre primele am putea plasa doxiciclina, antibiotic folosit frecvent in tratamentul acneei vulgare si a altor boli inflamatorii ale pielii.

Din aceeasi categorie fac parte si unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul, medicamente folosite in boli cardiace precum amiodarona, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul sau isotretinoinul prescris pentru acneea severa. Daca exista, insa, persoane care deja urmeaza un tratament cu unul sau mai multe din aceste medicamente si nu prezinta reactii adverse, nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca nu toate persoanele dezvolta fotosensibilitate dupa administrarea lor”, explica doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie, pentru doctorulzilei.ro

Cosmeticele

Parfumurile si cosmeticele pe baza de mosc pot provoca sensibilitate solara pe zonele unde sunt aplicate. Paradoxal, chiar si unele creme de fotoprotectie (precum cele cu salicilati, benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate, astfel ca daca dupa aplicare isi fac aparitia mancarimea, roseata, descuamarea, este recomandata inlocuirea cu un produs cu substanta activa diferita.

La randul lor, procedurile cosmetice cum ar fi peelingurile chimice, microdermabraziunea sau cremele pe baza de retinoizi, hidroxiacizi pot duce la reactii severe in urma expunerii la soare si de aceea pacientii trebuie sa urmeze strict instructiunile medicului in ceea ce priveste evitarea expunerii si folosirea cremelor de fotoprotectie.

Plantele

Plante precum patrunjelul, pastarnacul, telina, unele flori de camp si lamaile verzi contin o substanta fotosensibilizanta numita psoralen, care, dupa contactul cu pielea si in prezenta razelor ultraviolete, poate produce o reactie severa insotita de placi urticariene, vezicule cu lichid, pete pigmentare, insotite de mancarime si usturime.

Boli asociate

Nu in ultimul rand, exista o serie de boli care sunt declansate de expunerea la lumina si soare si care se activeaza preponderent in lunile insorite, categorie din care fac parte urticaria solara si eruptia polimorfa la lumina. In aceste cazuri, razele ultraviolete cu anumite lungimi de unda vor provoca o reactie imuna care ce insoteste de multe ori cu eliberare de histamina, edem al vaselor mici de sange si declansarea unei cascade inflamatorii care va duce la eruptii cutanate, mancarime, disconfort.

Pielea inflamata este, in general, mult mai sensibila la soare, astfel ca pacientii care sufera de boli inflamatorii ale pielii precum acnee, eczema, diverse dermatite pot dezvolta pigmentare dupa expunerea la soare. Pacientele cu istoric familial sau cele care iau contraceptive, precum si gravidele, sunt mai susceptibile la melasma, o pigmentare a pometilor obrazilor si fruntii care se agraveaza in lunile de vara. Tratamentul melasmei este dificil si de lunga durata, iar din acest motiv folosirea cremelor de fotoprotectie si a tratamentelor de intretinere sunt foarte importante dupa interventii de succes precum peelingurile chimice, creme depigmentante etc.

Tratament

Toti oamenii ar trebui sa evite expunerea excesiva la soare, iar cei care sunt deosebit de sensibili la razele UV ar trebui sa fie si mai atenti si sa poarte haine de protectie, sa evite lumina solara cat mai mult posibil si sa foloseasca produse de protectie solara cu regularitate.

Ocazional, persoanele cu aceasta problema pot fi desensibilizate in fata luminii solare prin cresterea treptata a expunerii lor la lumina UV (prin Fototerapie – Utilizarea luminii UV pentru a trata afectiuni ale pielii).