Nu mai ignora durerile din cadranul superior drept al abdomenului! Vezi ce boală poți avea:

(Last Updated On: June 8, 2016)

Afecțiuni intestinale, hepatice, cardiovasculare, renale sau respiratorii, toate aceste boli pot fi descrise prin durerile din cadranul superior drept al abdomenului. Medicul Specialist în Gastroenterologie Dr. Oana Timofte vine cu recomandări importante pentru persoanele care au astfel de dureri dar consideră că este ceva temporar și trecător.

Expertul susține că durerile respective nu trebuie în nici un caz neglijate, deoarece în spatele unor dureri neînsemnate se pot ascunde simptome ale unor boli grave.

Durerile in cadranul superior drept al abdomenului pot avea diverse cauze, legate de organe, muschi sau oase (mai rar) sau pot proveni de la alte afectiuni dinafara abdomenului. Varsta, sexul si starea generala a pacientului sunt importante pentru stabilirea diagnosticului. La fel si istoricul si examenul clinic, dar si cu manifestari precum scaderea in greutate si starea de slabiciune. Timpul scurs de la instalarea durerii este de asemenea un factor important, scrie medicul Oana Timofte pentru reginamaria.ro

Posibile afectiuni asociate cu durerea in cadranul superior drept al abdomenului

1. Afectiuni hepatice si ale veziculei biliare
Unele afectiuni ale ficatului, cum ar fi hepatitele – acute sau cronice – pot cauza dureri sub forma unei apasari in partea superioara dreapta a abdomenului. Alte cauze pot fi leucemiile, care provoaca marirea ficatului si a splinei.
Problemele veziculei biliare, cum ar fi calculii – „pietrele”, infectiile sau cancerul se pot manifesta prin durere.

2. Afectiuni intestinale
Simptomatologia cu caracter repetitiv poate fi cauzata de sindromul intestinului iritabil, boala diverticulara, dar si de afectiuni cu caracter sever, cum ar fi colita ischemica, cancerul de colon sau apendicita acuta atipica.

3. Afectiuni cardiovasculare
Durerea produsa de anevrismul disecant de aorta este marcata la nivelul spatelui si poate iradia la nivelul picioarelor sau poate debuta la nivelul pieptului. Insa orice artera poate avea anevrisme si poate sangera.
Durerea de origine cardiaca sau produsa de insuficienta cardiaca congestiva poate avea ca manifestare clinica durerea abdominala.

4. Afectiuni renale
O serie de afectiuni renale, cum ar fi pielonefritele, infectia inalta sau obstructia tractului urinar, litiaza renala (“pietrele”) sau cancerul renal se pot manifesta prin durere.

5. Afectiuni respiratorii
Durerea poate fi provocata de afectarea plamanului drept prin pneumonie, embolie pulmonara si necesita evaluare pentru evidentierea trombozei venoase profunde (cautarea cheagului de sange care ar fi putut provoca embolia).

6. Afectiuni endocrine
Cetoacidoza diabetica, criza addisoniana, tuberculoza, metastazele la nivelul glandelor suprarenale provoaca dureri abdominale. Durerea de origine pancreatica iradiaza la nivelul spatelui si necesita analize suplimentare de sange si o evaluare ecografica pentru stabilirea diagnosticului.

7. Infectii
Abcese care trebuie indepartate prin interventie chirurgicala se manifesta prin dureri ce pot iradia la nivelul umarului. Infectia cu virus herpes zoster se asociaza si cu vezicule la nivelul pielii.

8. Sarcina
Exista afectiuni manifestate in ultimul trimestru de sarcina, cum ar fi preeclampsia, sindromul HELLP, asociate si cu modificarea unor teste de sange (cresterea enzimelor hepatice, scaderea trombocitelor, distrugerea celulelor rosii).

9. Alte afectiuni
Durerea la nivel abdominal poate proveni si de la coloana vertebrala, pe traiectul unor nervi, insa si de la leziuni ale colonului stang.

Cauza exacta a acestor dureri poate fi stabilita de medic, prin examinare si evaluare ecografica. Ulterior,  in functie de suspiciune, vor fi recomandate analize de sange si alte teste.
Orice durere poate ascunde o boala, iar complicatiile pot fi fatale, de aceea consultatia la un medic gastroenterolog este necesara!