Tensiunea arteriala. Vezi numerele la care trebuie sa fii atent

(Last Updated On: June 13, 2016)

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune probleme de sănătate și poate apărea oricând, fapt susținut și de studiile medicale efectuate recent.

Rezultatele preliminare ale studiului SEPHAR III, desfasurat de Societatea Romana de Hipertensiune, arata ca aproape jumatate (49,5%) dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sufera de hipertensiune arteriala.

Situatia este si mai ingrijoratoare in Bucuresti, sustin reprezentantii Societatii Romane de Hipertensiune, unde prevalenta bolii depaseste media nationala, adica atinge procentul de 50,6%.

In cazul in care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, peste 140/90 milimetri coloana de mercur (mm Hg), vorbim de hipertensiune arteriala, o afectiune care, netinuta sub control, creste riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boala renala sau moarte subita, scrie reginamaria.ro

Tensiunea arteriala este inregistrata sub forma a doua numere. Primul numar sau tensiunea arteriala sistolica (maxima) este cel mai mare dintre cele doua si masoara presiunea in artere atunci cand inima se contracta. De obicei, in conditii de repaus fizic, aceasta valoare este mai mica de 140 mmHg.

Al doilea numar sau tensiunea arteriala diastolica (minima) masoara presiunea in artere intre contractiile inimii, atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua contitate de sange. In conditii de repaus fizic, valoarea aceasta este mai mica de 90 mmHg.

Tensiunea arteriala creste odata cu varsta, din cauza faptului ca arterele isi pierd din elasticitate, din cauza acumularii pe termen lung a placii de aterom si ca urmare a complicatiilor bolilor cardiace si vasculare. De obicei, se acorda o mai mare atentie tensiunii diastolice intrucat reprezinta un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Exista dezbateri intense privind tintele terapeutice la persoanele in varsta. De exemplu, cat de mult trebuie sa scada valorile tensiunii arteriale? O valoare sub 140/90 mmHg este suficient de buna sau trebuie reduse valorile cat mai aproape de 120/80 mmHg?

In opinia medicului cardiolog Huang, persoanele aflate in tratament pentru hipertensiune arteriala care au tensiunea sub 140/90 ar trebui sa discute cu medicul lor despre o eventuala reducere a valorilor tensionale. Desi reducerea tintelor terapeutice ar putea aduce beneficii suplimentare in micsorarea riscului de accident vascular cerebral si infarct de miocard, pot exista si aspecte negative. De exemplu, multe persoane nu vor sa ia in plus alte medicamente, fapt care creste riscul de renuntare la tratament. In general, pacientii refuza medicamentele suplimentare pentru ca le este teama de posibilele efecte secundare, cum ar dereglari de urinare, probleme de erectie, slabiciune, ameteala, insomnie, constipatie si oboseala. Un alt motiv ar fi ca intampina suficiente probleme in a-si monitoriza medicatia actuala.

Pe de alta parte, trebuie avut grija ca valorile tensionale sa nu scada prea mult. Acest lucru ar putea duce la “ameteli si stare de confuzie, mai ales atunci cand persoana se ridica brusc in picioare”, considera dr. Huang.

Tensiunea arteriala poate fi masurata in cabinetul medicului de familie, al medicului de medicina muncii, dar si la domiciliu, prin automasurare.

Potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Hipertensiune, daca masuram tensiunea arteriala acasa trebuie sa facem mai multe masuratori, pentru a obtine o evaluare exacta a valorilor tensionale. Concret, se recomanda, timp de 3 zile consecutive:

– 3 masuratori consecutive dimineata pana in micul dejun, la interval de cateva minute una de cealalta
– 3 masuratori consecutive seara intre cina si culcare, de asemenea la o distanta de cateva minute una de cealalta
– masurarea tensiunii arteriale trebuie facuta in conditii de liniste si in pozitie sezand.