Transpiratia in exces. Vezi cand este cazul sa mergi la medic

(Last Updated On: June 18, 2016)

Transpirați pe timpul nopții, când afară e frig sau în genere fără vre-un motiv anume? HIPERHIDROZA! Medicul în geriatrie și gerontologie, Dr. Roxana Mateescu vine cu o serie de recomandări pentru persoanele care suferă de această boală incomodă.

Aflați în ce constau testele de la examinarea la medic și când este indicat de vizitat medicul atunci când transpiri în exces.

Cand este indicat sa mergeti la medic daca transpirati?

Iata cum puteti face diferenta dintre transpiratia normala si cea excesiva, ce poate indica o afectiune medicala reala si cum puteti afla daca este momentul sa mergeti la medic:

Atunci cand transpirati, hainele si sosetele se uda excesiv
Transpirati chiar si atunci cand este frig afara sau atunci cand nu faceti efort fizic
Transpirati mai mult pe timpul noptii
Prezentati si alte simptome, precum durere in piept sau palpitatii, dispnee (senzatia de “lipsa de aer”), febra sau scadere in greutate involuntara

Atunci cand mergeti la medic, este necesar sa-i comunicati acestuia circumstantele in care apare, precum si depres factorii declansatori, daca ii observati. Este recomandat sa notati, inainte cu cateva zile sau saptamani, urmatoarele lucruri, scrie dr. Roxana Mateescu pentru farmaciata.ro

De cate ori este nevoie pe zi sa va schimbati hainele
De cate ori aveti nevoie sa faceti un dus sau baie pe zi, precum si tipul de sapun pe care il folositi
Ce metode de combatere a transpiratiei ati folosit pana acum, daca este cazul
Modul in care transpiratia excesiva v-a influentat viata: daca v-au fost afectate relatiile sociale, in viata particulara sau la locul de munca, daca aveti tendinta de a va izola
Daca ati observat anumite iritatii ale pielii la nivelul locului in care apare transpiratia excesiva
Modul in care transpiratia excesiva v-a influentat emotional, daca va simtiti mai trist sau nervos, daca intampinati sentimente de frustrare

Pe langa aceste informatii, probabil ca medicul va va intreba si despre momentele in care aceasta apare, precum si despre anumiti factori declansatori. In plus, este necesar sa-i comunicati medicului si istoricul personal si familial, precum si despre alte afectiuni pe care le aveti sau tratamente pe care le urmati, daca este cazul.

In ce consta examinarea la medic?
Analize de sange si alte investigatii pentru a depista eventualele afectiuni ce pot cauza hiperhidroza (boli de inima, tiroida si diabet).
Teste specifice pentru hiperhidroza: se utilizeaza o mixtura cu iod-amidon ce capata culoarea albastra in zonele in care transpirati excesiv. Acest test necesita o hartie speciala ce se aplica pe zona afectata pentru a masura volumul de transpiratie pe care il produceti.

Pe baza istoricului medical si a testelor de laborator, medicul va stabili daca este vorba despre hiperhidroza primara sau secundara. Forma primara reprezita cea mai frecventa cauza de transpiratie excesiva si nu este determinata de alta afectiune medicala. Aceasta forma apare in copilarie si este transmisa genetic si poate fi observata mai mult la nivelul palmelor, al tapilor si axilelor.

Hiperhidroza secundara este cauzata de o afectiune medicala (precum cancer sau o infectie) sau de anumite medicamente (antidepresive sau antipsihotice). In acest caz, hiperhidroza se poate manifesta la nivelul unor arii mai extinse ale corpului.

Este important sa fie determinata cauza hiperhidrozei si forma acesteia, pentru a beneficia de tratamentul optim. Daca este vorba despre forma secundara, tratarea afectiunii de baza ajuta si la ameliorarea transpiratiei excesive.