Vaci hrănite cu sodă caustică în România! Mai bei lapte de la ei?

(Last Updated On: June 8, 2016)

O fermă din județul Iași își hrănește cele 1000 de vaci cu o combinație cel puțin ciudată, sodă caustică și grâu. Fermierii spun că amestecul, împrumutat de la danezi, creşte producţia de lapte.

Inginerul zootehnist Ionuţ Andronicescu a lucrat o vreme în Danemarca şi s-a întors de acolo cu inedita metodă de hrănire a animalelor. Deşi oamenii din comună nici nu vor să audă de produsul toxic din mâncarea vacilor, inginerul spune că ştie exact cum să combine ingredientele pentru ca rezultatul să fie benefic. Grâul este amestecat cu sodă, dar şi cu ulei de palmier, lucernă şi porumb.

În urma reacției dintre apă și sodă caustică există o reacție exotermă, cu degajare de căldură, iar produsul rezultat are efect de bicarbonat. Practic soda caustică, așa cum o cunoaștem noi, ea este periculoasă doar în primă fază, după reacția propriu-zisă care are loc practic la nivelul grâului se păstrează doar o ușoară alcalinitate, o alcalinitate pozitivă îi zicem noi și nu face decât bine animalului,” explică Ionuț Andronicescu, inginer zootehnist, pentru digi24.ro

De cincizeci de ani, fermierii din ţările scandinave îşi hrănesc vitele astfel. În România, metoda este privită cu scepticism.

Specialiştii spun însă că hrana este mai bine asimilată de organismul animalelor când este preparată în acest fel.

Hrănite cu grâu tratat cu sodă caustică, vacile din ferma de la Trifești dau între 60 și 90 de litri de lapte pe zi. Ca să promoveze metoda, inginerul zootehnist lucrează la o teză de doctorat pe această temă.