Vezi cum să-ți măsori corect tensiunea arterială acasă

(Last Updated On: June 8, 2016)

Important de știut. Cum se măsoară tensiunea arterială corect și care sunt valorile normale atunci când o monitorizăm singuri? Medicul Specialist în Medicină Internă Dr. Oana Bucur prezintă câteva recomandări importante pentru persoanele care suferă de această maladie cronică.

Tehnica propusă este testată de către Societatea Europeană de Hipertensiune, și implică unele detalii precise pentru măsurarea tensiunii, poziție, timp, valori, de câte ori pe zi și care aparate sunt recomandate de experți.

Aparatele pentru incheietura pumnului nu sunt recomandate, insa acestea isi gasesc utilitatea in cazul pacientilor obezi cu circumferinta bratului foarte mare, spune Dr. Oana Bucur pentru reginamaria.ro

Pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala HTA, tensiunea arteriala trebuie masurata zilnic, de 3-4 ori/zi, timp de 7 zile consecutive. Se masoara intr-un loc linistit, pacientul fiind asezat in sezut, cu spatele si bratul sprijinite, dupa minim 5 minute de repaus, de doua ori la interval de 1-2 minute pentru fiecare determinare.

Tensiunea arteriala la domiciliu este o medie a acestor valori, excluzandu-le pe cele din prima zi de monitorizare, iar interpretarea valorilor se face de medic.

Monitorizarea tensiunii arteriale la pacientul hipertensiv cu tratament se face initial de doua ori pe zi, dimineata si seara la cel putin jumatate de ora dupa administrarea medicatiei., Ulterior, daca valorile tensionale sunt controlate, este suficienta o masuratoare pe saptamana.

Dezavantajul automonitorizarii fata de monitorizarea Holter TA consta in faptul ca nu aduce date asupra valorilor tensionale din timpul activitatilor zilnice sau din timpul somnului. Totusi, studiile au aratat ca se coreleaza cel putin la fel de bine ca monitorizarea Holter TA cu afectarea organelor tinta.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale atunci cand o monitorizam singuri?

Valorile tensionale in ambulatoriu sunt de obicei mai inalte decat cele automonitorizate la domiciliu. Tensiunea arteriala este considerata in limite normale cand este mai mica de 140/90 mmHg, iar la domiciliu, sub 135/85 mmHg.

In vederea obtinerii unei monitorizari corecte, aparatele trebuie sa fie evaluate si validate conform protocoalelor standard internationale si calibrate cel putin bianual.