Iată 6 sfaturi utile pentru a evita stresul la volan in vacanta

(Last Updated On: July 23, 2016)

Mersul în vacanță cu un transport propriu este foarte comod dar îți poate aduce și mult stres, mai ales în cazul în care nimeriți în trafic. Aglomerația, claxoanele și ambuteiajul îți pot provoca călătoria într-un adevărat calvar.

Cea mai importantă regulă după care vă puteți baza atunci când sunteți la volan este să vă păstrați calmul și să nu vă enervați. Atunci când întâlniți o situație neplăcută încercați cât mai rapid să opriți mașina și să aplicați câteva metode de a vă relaxa. Iată câteva sfaturi utile pe care le puteți aplica atunci când vreți să mergeți într-o vacanță.

Pregatiti masina pentru drum!

Inainte de a pleca cu autoturismul in concediu, asigurati-va ca masina nu are nicio defectiune, informează farmaciata.ro. Verificati toate documentele masinii. In cazul in care stiti de o anumita defectiune, mergeti cu masina la un service auto autorizat. Aveti suficient combustibil? Cand ati verificat ultima oara nivelul de ulei si apa? Evitati neplacerile care pot aparea ca urmare a unor defectiuni tehnice si care va pot compromite vacanta.

Planificati traseul!
Atunci cand alegeti sa calatoriti cu masina, este bine sa aveti un navigator GPS. Fiti precaut si luati-va in vacanta si o harta tiparita, chiar daca exista numeroase dispozitive de navigare. Stabiliti din timp ruta pe care veti merge si verificati daca circulatia in anumite zone nu este intrerupta sau deviata de la traseul normal.

Aveti grija la confort!

Cand sunteti la volan si aveti de parcurs un drum lung, este important sa va simtiti confortabil, astfel incat nimic sa nu va distraga atentia. Setati aerul conditionat la o temperatura optima si nu uitati sa conectati telefonul mobil la un dispozitiv hands free. Cele mai multe accidente rutiere se petrec atunci cand soferul tine in mana telefonul mobil. Chiar daca aveti un astfel de dispozitiv, trebuie sa evitati conversatiile atunci cand sunteti la volan. Atentia nu trebuie sub nicio forma distrasa.

Programati-va pauze!

Daca aveti de parcurs distante lungi, trebuie pe cat posibil sa evitati oboseala. Este important sa faceti scurte pauze la fiecare doua ore. Astfel, va puteti relaxa si reduce oboseala acumulata. Opriti masina cand simiti ca ati obosit, coborati si bucurati-va de peisaj.

Respectati regulile de circulatie!

Respectand semnele de circulatie si limita de viteza pe anumite segmente de drum, aveti grija atat de siguranta dumneavoastra, cat si de cea a pasagerilor din masina. Nu intrati in depasiri riscante chiar daca va grabiti.

Fiti atent la drum!

Adaptati viteza in cazul unor conditii meteo nefavorabile. Pastrati distanta dintre automobile si evitati sa stati foarte aproape de camioane, autocare sau alte masini de transport. Daca plecati in vacanta si cu copiii, nu va lasati atentia distrasa decat in cazul unor probleme vitale. Este bine ca in timpul calatoriei copiii sa aiba cu ei jucarii, carti, jocuri electronice etc. Drum bun si vacanta placuta!