Ai dureri de spate? Îți lipsește o „banală” vitamină

(Last Updated On: September 23, 2017)

Lipsa unei singure vitamine vă poate cauza dureri puternice de spate și articulații. Este vorba despre vitamina D, necesară pentru numeroase procese în organism. Chiar și durerile de cap apar din cauza lipsei de vitamina D.

Doctorul Doina Catrinoiu, diabetolog și nutriționist, de la Universitatea Ovidius a explicat pentru healthyfoodhouse.com și preluată de doctorulzilei.ro despre simptomele lipsei de vitamina D și cum putem evita o asemenea lipsă.

„În ceea ce privește simptomele, „există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu. Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată, după părerea mea.

În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației. Românii mănâncă foarte puțin pește. Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D). Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou.

Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește.

La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă? Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”.