Încearcă buruiana-minune: „iarba grasă”, folosită de străini în salate şi medicamente, fiind bogată în Omega-3

(Last Updated On: July 3, 2016)

Cu siguranță ați văzut această plantă pe care obișnuiți să o numiți simplu „buruiană” deoarece se găsește în cantități mari în agricultură.

Este vorba despre „Iarba grasă” care poate fi utilizată atât ca aliment cât și ca medicament pentru anumite boli. Este o plantă comestibilă naturală care conține mai mulți acizi grași Omega-3 decât orice altă plantă comestibilă, scrie adevarul.ro

Iarba grasă creşte în culturile agricole şi poate atinge înălţimea de 40 de centimetri. În România mai este numită şi graşiţă, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului.

646x404 (5)

”Pentru faptul că e prezentă în cantitate mare în cultură, s-a creat o oarecare repulsie faţă de ea, deoarece pentru combaterea ei trebuie executate lucrări de ierbicidare. Dacă am face un test, am lua planta şi am merge cu ea în piaţă, toţi ar spune că este o buruiană, nicidecum o plantă care poate fi consumată”, spune cercetătorul buzoian în horticultură, Costel Vânătoru.

Puţini ştiu însă că iarba grasă, pe care mulţi o consideră buruiană, este comestibilă atât în stare proaspătă, cât şi preparată. Are, de asemenea, proprietăţi terapeutice fiind menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax.

grasita

Iarba grasă, numită şi porcina, este o sursă foarte populară de nutriţie în ţările din lumea a treia, deoarece se poate dezvolta pe soluri sărace. Şi-a făcut loc în bucătăriile de pe tot globul, pentru gustul şi conţinutul său de substanţe benefice sănătăţii.

”La noi nu s-a aplecat nimeni cu multă seriozitate asupra ei. De altfel, dacă aş spune cuiva că această plantă este comestibilă şi se mănâncă în salate, ar avea aşa o oarecare reticenţă pentru că este şi uşor urâtă din cauza prezenţei ei în cultură”, spune Vânătoru

Se consumă frunzele cărnoase şi acrişoare sub formă de salată. Ca medicament se foloseşte sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

salata_iarba_grasa

În urma unor studii aprofundate, cercetătorii americani au descoperit că frunzele de Iarbă Grasă, ce pot fi consumate ca legumă gătită, conţin mai multi acizi graşi Omega-3 decât orice altă plantă comestibilă, făcându-le potrivite pentru îmbunătăţirea funcţionării creierului şi sistemului cardiovascular. S-a mai descoperit că Iarba Grasă conţine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decât oricare alt fruct sau legumă testată.