Cainii pot detecta nivelul scazut de zahar din sange la diabetici. Vor fi folositi ca si cainii pentru orbi

(Last Updated On: June 9, 2017)

În caz că cercetarea făcută la Universitatea din Cambridge, cu privire la detectarea nivelului ridicat al substanței chimice, care este prezentă în respirație pacienților cu diabet, persoanele ce suferă de această boală posibil ca în viitor să dețină un câine dresat care ar putea preîntâmpina stăpânul despre nivelul scăzut de zahăr din sânge.

Nu este pentru prima dată când patrupezii sunt de un mare ajutor persoanelor cu diverse probleme de sănătate, la fel ca în cazul orbilor care sunt ajutați de câini.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, care adauga ca patrupedele pot detecta nivelul ridicat al unei substante chimice, numita izopren, in respiratia pacientilor ce sufera de diabet zaharat, informează medlive.hotnews.ro.

Prezenta acestei substante este ridicata atunci cand pacientii dezvolta hipoglicemia, ce poate duce la tremuraturi, dezorientare, oboseala, convulsii si chiar pierderea constientei, daca aceasta stare este de lunga durata.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au facut o serie de teste in cadrul carora au redus nivelul de zahar din sange la 8 paciente de sex feminin care sufereau de diabet zaharat de tipul I si au testat concentratia chimica a respiratiei acestora in momentul in care nivelul de zahar din sange a scazut.

In urma acestor teste cercetatorii au observat ca nivelul substantei chimice numita izopren a crescut semnificativ pe durata manifestarii hipoglicemiei.

Oamenii nu pot detecta prezenta acestei substante in respiratie, insa cainii o pot face, spun autorii studiului publicat recent in jurnalul de specialitate “Diabetes Care”.

Cainii pot fi instruiti sa detecteze prezenta anumitor substante chimice in respiratia stapanilor lor si sa le transmita acestora, din timp, semnale de avertizare cu privire la scaderea nivelului de zahar din sange.

In cadrul studiului, cercetatorii au declarat ca noile date ar putea fi de folos in viitor pentru proiectarea unui test ce poate detecta nivelul de izopren din respiratie, care sa fie mai usor de realizat si mai ieftin decat testele de sange care masoara nivelul de zahar din sange.