Calitățile mai puțin știute a semințelor de floarea soarelui

(Last Updated On: July 7, 2016)

Această plantă chiar dacă nu este originară de pe pământurile Europei, în zilele noastre o utilizăm de parcă ar fi crescut mereu aici. La fel ca și porumbul, floarea soarelui fiind adusă de pe continentul American, s-a înrădăcinat strâns în tradițiile noastre.

Proprietățile semințelor de floarea soarelui sunt uimitoare pentru organismul uman. Acestea fiind consumate în stare crudă aduc efecte miraculoase prin carul său plin de uleiuri vegetale, vitamine, antioxidanți și minerale. Nu evitați consumul acestor semințe delicioase.

seminte

Ele conțin grăsimi sănătoase, fibre, proteine, vitamine, minerale. Au un conținut bogat în vitaminele E, B1, B6, acid folic, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, precum și în tryptophan și fitosteroli, scrie doctorulzilei.ro

Fitosterolii ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, seleniul este cunoscut ca având un rol în prevenirea cancerului, iar magneziul și cuprul contribuie la menținerea sănătății oaselor. Datorită componenților cu proprietăți antioxidante, semințele de floarea-soarelui sunt recomandate și pentru ameliorarea durerilor articulare, scăderea riscului unor boli de inimă, în ulcerele gastrice sau alte afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, erupții de piele, febră, afecțiuni pulmonare, astm ș.a. O altă componentă importantă este lecitina, care este folosită și în industria farmaceutică.

Și alte părți ale acestei plante — rădăcina, tulpinile fragede, frunzele, petalele galbene sau pălăria — pot fi folosite pentru diverse preparate în scop curativ. Astfel, încă de la jumătatea secolului al XVIII-lea, din frunze și flori se prepara un ceai pentru combaterea febrei. De asemenea, din pălăria de floarea-soarelui se face un ceai recomandat pentru combaterea răcelii.