Trucuri de hidratare. Vezi cum să faci față eficient caniculei:

(Last Updated On: July 14, 2016)

Știați că hidratarea este un lucru foarte important și foarte eficient pe timp de caniculă? În sezonul cald când temperaturile din termometru se ridică la peste 38 grade, lichidele sunt necesare pentru reglarea temperaturii și menținerea ta în formă.

În plus acestea asigură organismul tău cu elemente nutritive și te ajută să nu te deshidratezi. Apa te va mai ajuta să scapi de senzațiile de somnolență și de amețeli ajutându-te să te simți mult mai bine.

Câtă apă e bine să bei

Pentru adulți, reprezentanţii Ministerului Sănătății recomandă un aport de 1 ml de apă pentru o kcal, iar pentru copii 1,5 ml pentru o kcal, ceea ce corespunde cu 35ml/kg corp la vârsta adultă și cu 50-60 ml/kgcorp la copii. Pe caniculă, se poate ajunge la un necesar de 2-2,5 litri/zi la adulți. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să acorde și ele o importanță mare hidratării, având nevoie zilnic de 600-400 ml de apă mai mult decât în mod obișnuit. Aceleași recomandări se fac în pentru persoanele bolnave, aflate în perioadă de convalescență sau pentru sportive.

Necesarul zilnic de lichide poate să provină din:

– apă sau ceaiuri – circa 1500 ml

– alimente (fructe, legume, lactate) – aproximativ 700-1000 ml

– procesele de oxidare din interiorul corpului la finalul cărora se eliberează apa metabolic – 300 ml/zi

Ce băuturi nu sunt indicate

Nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, scrie clicksanatate.ro

Şi cafeaua ori băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr trebuie limitate, pentru că sunt puternic diuretice.

Foarte multe persoane cred că, dacă beau sucuri naturale, ceaiuri şi cafea, satisfac nevoia de hidratare a organismului. Este bine de ştiut însă că toate sucurile din fructe şi legume, dar şi ceaurile din plante medicinale au şi un efect diuretic, ceea ce le face să elimine apa din corp. Ideal ar fi să bei apă, sucuri naturale făcute în casă şi ceaiuri medicinal în proporţii egale.

Care este cea mai bună apă

Apa de izvor și cea minerală au un conţinut bogat de magneziu, cu efect protector asupra sistemului cardio-vascular. Unele tipuri de ape din comerț au un conținut ridicat de sodiu şi calciu, care trebuie evitate de persoanele hipertensive şi de cele cu predispoziţie spre formarea calculilor urinari sau biliari.

Temperatura băuturilor contează

O băutură rece după masă te poate răcori pe moment, însă nu va avea un efect benefic de durată. Aceata va solidifica mâncărurile abia consumate, care vor reveni la consistența avută când le-ai scos din frigider. Rezultatul va consta în încetinirea procesului digestiv. De aceea, ideal ar fi să alegi un ceai cald sau apă la temperatura camerei.

Sucul de lămâie, bun pe caniculă

Apa este ingredientul perfect pentru a-ți menţine organismul hidratat, dar și sucul de lămâie sau de citrice te poate ajuta să te simți mai bine când este foarte cald. Aceste fructe conţin multă vitamina C, dar și calciu, fier, magneziu, zinc, exact ce ai nevoie pentru mai multă energie și pentru a evita moleșeala și stările de amețeală frecvente în zilele toride. Dimineața, stoarce sucul unei lămâi într-un pahar de apă și bea amestcul pe nemâncate pentru a curăța organismul de toxine. După masa de prânz un pahar de limonadă la temperatura camerei va ușura digestia.

Socata, alternativa la băuturile din comerț

O băutură care te răcorește pe timp de caniculă este și socata. În plus, te ajută să slăbești. O poți face din flori de soc, o plantă cu efect detoxifiant, care stimulează sistemul imunitar, datorită conținutului mare de vitamina C, dar, atenție, acționează și ca diuretic și sudorific. Un alt ingredient al socatei, drojdia de bere, îți aduce un plus de vitamina B, bună în curele de slăbire prin faptul că e implicată în procesul de ardere a grăsimilor din corp, și vitamina K, esențială în procesul de fixare a calciului.