Vezi cum afecteaza soarele alunitele. Dr. Victor Clatici: Conceptul de “bronz frumos” este corect, insa cel de „bronz sanatos” nu

(Last Updated On: July 13, 2016)

Dacă și tu ai planificat o vacanță de neuitat la mare pentru a obține un bornz perfect, află că acest lucru nu este chiar ce-a mai bună alegere. Soarele agresează foarte mult pielea iar bronzul este o modalitate de apărare a pielii la agresiunea provocată de radiațiile ultraviolete.

Dr. Victor Clatici, medic primar dermatolog, explică faptul că arsurile solare prezintă factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele.

„In primul rand, soarele agreseaza pielea de cand ne nastem. Multa lume nu cunoaste faptul ca, de fapt, bronzul este o modalitate de aparare a pielii noastre la o agresiune, la agresiunea cauzata de radiatiile ultraviolete.
Conceptul de bronz frumos este corect, dar conceptul de bronz sanatos, nu pentru ca bronzul reprezinta o reactie de agresiune. Mai mult, in timpul vacantei de vara, in special daca mergem la mare, sunt mai multe agresiuni asupra pielii noastre: o agresiune este cauzata de expunerea la soare.

O alta agresiune e reprezentata de contactul cu apa sarata, pentru ca daca statul mult in apa sarata determina o deshidratare a pielii. O alta agresiune asupra sanatatii si frumusetii noastre este determinata de regimul alimentar. Nu mai mancam tot ce mancam inainte, mai deviem un pic. O alta agresiune este o abatere de la normele noastre de a ne ingriji pielea, de a o curata, de a o hidrata, de a folosi crema de protecti e in timpul zilei si crema de reparare, de cicatrizare in timpul noptii”, spune dr. Victor Clatici pentru medlive.hotnews.ro

„ In ultima perioada, la nivel mondial, s-a constatat o explozie a cazurilor noi de cancer de piele. Iar, cauza principal este expunerea in exces, expunerea necontrolata la soare si solar.
De aceea, inainte de a pleca in orice vacanta de vara este important sa treceti si pe la medical dermatolog sa va examineze alunitele. Este foarte simplu, foarte rapid, total nedureros.

Exista o manevra numita dermatoscopie in care medical specialist dermatolog evalueaza alunitele dumneavoastra si le imparte in: sigur – sanatoase si potential cu probleme. Si in functie de ce gasim stabilim si nivelul de protectie care trebuie sa fie utilizat si cum trebuie utilizata correct crema de fotoprotectie.”

În vederea alegerii cremei de piele acesta spune: „Este vorba de tipul de piele, capacitatea de a se arde a fiecarui tip de piele, de culoarea parului, de culoarea ochilor, toate acestea la un loc alcatuiesc un concept numit fototip.

Exista 6 tipuri de fototipuri, de la 1 la 6. Cu cat cifra este mai mica, cu atat pielea este mai alba, cu atat pielea nu stie sa se apere fata de razele ultraviolete.

Un lucru foarte important: Arsurile solare in copilarie reprezinta factori de risc importanti pentru dezvoltarea cancerului de piele la viata adulta.”