Vezi cum eviți problemele cauzate de aerul condiționat. Sfaturile unui medic ORL

(Last Updated On: July 15, 2016)

În zilele de vară cu temperaturi toride, suntem bucuroși să găsim un loc cu umbră și răcoros, dar și mai bine ar fi un oficiu cu aer condiționat, care în câteva clipe vă vor răcori plăcut. Dar, de multe ori aerul condiționat ne poate provoca o serie de probleme de sănătate.

De la dureri de spate până la dureri de cap. Este important să cunoașteți care sunt efectele aerului condiționat asupra sănătății dumneavoastră. Medicul primar ORL, Dr. Raducu Stanciulescu,  a prezentat pentru farmaciata.ro  un ghid de utilizare corectă a proaspătului aer condiționat.

Aerul conditionat ne poate afecta prin mai multe mecanisme: este un mediu bun de inmultire a microorganismelor si de raspandire rapida a acestora, in special in spatiile inchise. De asemenea, aparatele de aer conditionat emit mici particule, aerosoli, de origine organica (componente ale microorganismelor) sau anorganica, ce au un important efect alergic.

Aerul conditionat poate declansa anumite efecte neplacute, chiar grave, asupra sanatatii anumitor persoane, si asta pentru ca temperaturile permanent scazute induse de aceste aparate reduc capacitatea de aparare a organismului si cresc astfel predispozitia spre infectii.

Aerul rece si uscat produce uscarea si craparea straturilor superficiale ale mucoaselor, fapt care da nastere senzatiei de nas, gat, ochi uscate si dureroase, pentru ca, ulterior, ca o reactie de protectie, sa se produca o hipersecretie la nivelul acestor organe, cu lacrimare sau secretie nazala abundente.

Daca sunt respectate anumite reguli, folosirea aerului conditionat poate decurge fara repercusiuni asupra sanatatii.

Ideal ar fi ca aceste aparate sa nu fie lasate sa functioneze toata ziua si sa nu sufle in mod direct catre noi. Contactul direct cu jetul de aer poate fi evitat prin montarea instalatiei de aer conditionat astfel incat sa nu actioneze direct spre extremitatea cefalica si coloana vertebrala.

Astfel, cu cat aerul parcurge o distanta mai mare si isi schimba de cateva ori directia, cu atat este mai bine, acesta pierzandu-si capacitatea de a produce acea senzatie de curent.

Unitatea trebuie setata la o temperatura cu maximum 5-7 grade mai mica decat cea de afara. In locuinte, este bine ca aparatul sa fie montat in hol pentru a raci indirect camerele.

Cei mai protejati de aerul conditionat ar trebui sa fie copiii, deoarece organismul lor are o putere de adaptare mai mica decat cea a adultilor. Mare atentie si la aerul conditionat din masina: indicat este sa inlocuiti filtrele la sase luni, maximum la un an de zile. La fel de important este ca aceste filtre sa fie curatate la 2-3 luni.

Nu trebuie ignorat insa faptul ca problemele de sanatate apar si din cauza microorganismelor care se strang in aparat. Daca filtrele de aer ale aparatului sunt necuratate corespunzator, germenii prezenti aici pot cauza conjunctivite virale, iar daca sunt inhalati, pot provoca rinite alergice sau astm.