Vezi de ce dorm bebelusii finlandezi in cutii din carton:

(Last Updated On: July 13, 2016)

Bebelușii din Finlanda, dorm în cutii de carton. Datorită acestei practici mai puțin obișnuite pentru noi, Finlanda are una dintre cele mai mici rate din lume de mortalitate infantilă.

Autoritatile finlandeze ofera fiecarei viitoare mamici o cutie din carton pentru bebelus si numeroase alte bunuri pentru copil, dar cu o conditie: aceasta trebuie sa se supuna unui examen medical in primele patru luni de sarcina, potrivit eva.roși preluat de sanatate.bzi.ro.

In fiecare an, guvernul finlandez ofera in jur de 40.000 de cutii, care vin la pachet cu alte 50 de produse pentru bebelusi, inclusiv haine, asternuturi, paturi, iar mamele care nu au nevoie de toate acestea le pot refuza si primesc in schimb 140 de euro. Programul a inceput in anii ’30, cand unul din zece copii din Finlanda murea in primul an de viata.

s560x316_finlanda-tara-in-care-bebelusii-dorm-in-cutii-de-carton

Cutiile din carton erau o varianta ieftina de a incuraja mamele sa renunte la obiceiurile vechi si sa mearga la medic in timpul sarcinii. Ofereau, de asemenea, un loc sigur in care bebelusii sa doarma, in afara de patul parintilor, in locuintele dotate cu mobilier rudimentar.

_80645833_pack1947finnish_labour_muse box

Finlanda le ofera si parintilor avantaje importante: pana la zece luni de concediu platit si siguranta ca oricare dintre parinte sta acasa cu copilul se poate intoarce la locul de munca oricand, inainte ca cel mic sa implineasca trei ani.

Pentru ca practica cutiei de carton pentru bebelusi a avut atat de mult succes, se incearca implementarea ei si in alte tari. Un spital din Londra a inceput recent sa ofere cutiile in cadrul unui program de test. De asemenea, in Minnesota, Statele Unite, o organizatie non-profit a distribuit cutiile familiilor cu venituri mici, iar un student de la Harvard a pus bazele unei ONG care distribuie kituri similare in sudul Asiei.